En dryg vecka efter Nyheter Idags avslöjande om att den irakiske försvarsministern Najah al-Shammari är svensk medborgare är många omständigheter fortfarande oklara - till exempel hur han fick uppehållstillstånd i Sverige.
al-Shammari ska ha varit verksam i Iraks armé redan innan Saddam Hussein störtades 2003. Men efter diktatorns fall steg han i graderna och fick ansvar för terrorbekämpningen, enligt SVT. År 2009 sökte han plötsligt skydd i Sverige, han fick permanent uppehållstillstånd två år senare och svenskt medborgarskap 2015. I juni i år dök han dock åter upp i Irak, nu som försvarsminister.
Medborgarskap kan inte återkallas
Har det hänt något under de tio åren i Irak som har gjort att al-Shammari har gått från att behöva söka skydd i Sverige till att han har kunnat återvända i triumf som minister? Eller lämnade han missvisande information i syfte att få uppehållstillstånd?
Svaren på de frågorna spelar märkligt nog ingen roll för hans status som svensk medborgare. Till skillnad från i andra nordiska länder finns ingen möjlighet för svenska myndigheter att återkalla medborgarskap som fåtts på grundval av felaktiga uppgifter.
De som är kritiska till att införa sådana regler brukar mena att medborgarskapet ska vara okränkbart. Men om det är något som undergräver medborgarskapets värde torde det vara att det ostraffat går att fuska till sig svenska pass. Det finns dessutom stöd i folkrätten för att dra in medborgarskap.
Det framstår även som underligt att Najah al-Shammari har kunnat bli svensk medborgare så snabbt, trots tidigare höga positioner i den irakiska armén. Det ska finnas en karenstid på 25 år för den som varit verksam i en organisation som begått omfattande och grova övergrepp.
När Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik pressades på den frågan i måndagens Aktuellt hävdade han dock lätt svävande att den regeln främst syftar på personer som varit verksamma i underättelse- och säkerhetstjänster och att det inte finns någon ”automatik” när det gäller militärer.
Utredning av medborgarskap
Det låter nästan som att det skulle vara en rättighet att få svenskt pass. Men så är det inte. Sverige kan på egen hand bestämma vilka regler som ska gälla för naturalisation. Det är inte ödesbestämt att personer som varit högt uppsatta militärer i länder med tvivelaktigt rykte ska ha rösträtt i svenska riksdagsval bara några år senare.
På vissa punkter är reglerna redan på väg att skärpas. Regeringen har tillsatt en utredning för att till exempel införa krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap. Det är välkommet.
Men Januaripartierna har inga planer på att förlänga kravet på vistelsetid i Sverige för att få medborgarskap - i dag fem år i regel - eller att införa försörjningskrav. Och utredaren har hindrats från att lägga förslag som gör att medborgarskap skulle kunna återkallas.
Sverige kommer tyvärr att fortsätta sticka ut med sina internationellt sett låga krav för medborgarskap.