Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det här duger inte, Eva Nordmark (S)

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) övertygar inte i sin roll.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN
Centerpartiet har drivit på för att privatisera jobbförmedlandet.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN

Det är direkt oansvarigt att hetsa fram ett privatiseringsexperiment på arbetsmarknaden i rådande läge. Eva Nordmark (S) har uppenbarligen inte kontroll över utvecklingen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det var en avslöjande intervju med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i söndagens Agenda. Trots att Sverige har rekordmånga långtidsarbetslösa – drygt 180 000 personer – finns ingen plan för hur utvecklingen ska vändas.

Nordmark låtsades som att problemet är ett resultat av pandemin och att det viktiga nu är att ”få i gång hjulen igen”. Men sanningen är ju att de långtidsarbetslösa kommer att hamna sist i kön när service-ekonomin kickar i gång igen. Det är ungdomar och andra som står närmare arbetsmarknaden, som kommer att efterfrågas i höst.

Nordmark är en påfallande svag arbetsmarknadsminister, som styr med hjälp av Centerpartiets ideologiska karta. Det är ingen lyckad kombination.

I mars förra året påbörjades C-reformen – Kundval Rusta och matcha (KROM) – i form av ett pilotprojekt i 32 kommuner. Men i stället för att i lugn och ro utvärdera privatiseringsprojektet och se vilka lärdomar som kan dras, skalas det nu upp i snabb takt över hela landet.

Kraven på snabbhet har gjort att Arbetsförmedlingen inte har haft något annat val än att använda LOV – lagen om valfrihetssystem – alltså just den modell som en enig opposition stoppade i december 2019 efter hot om misstroendeförklaring mot Eva Nordmark.

Detta forcerade sätt att trycka igenom Centerns drömreform är oansvarigt på flera sätt. Till att börja med tampas många kommuner med en jättelik utmaning att försöka få in nyanlända på arbetsmarknaden – personer som ofta har stora brister både i svenska språket och i utbildningsbakgrunden. Ovanpå det kom pandemin. Detta är inte rätt tid för våghalsiga experiment.

Men det finns också många frågetecken kvar kring själva regelverket. Expertmyndigheten IFAU har larmat om att profileringsverktyget – som ska sortera arbetslösa efter hur långt de står från arbetsmarknaden – inte är tillräckligt träffsäkert. Forskarna menar även att det finns oklarheter kring ersättningssystemet och kontrollen av de privata leverantörerna. ”De här frågorna är i mina ögon ganska outredda”, konstaterade en av de ansvariga forskarna.

Som om inte detta var nog hänger kommunernas roll i luften. De har fått ja i princip till att vara en matchningsaktör, men får nej i praktiken. Kommuner skulle säkert kunna göra ett utmärkt jobb på många sätt, men hur förhindrar man exempelvis att kommuner hittar på låtsasjobb för att flytta personer från socialbidrag till statligt betalda extratjänster?

Eva Nordmark känner antagligen att marken gungar under hennes fötter. Därför lovar hon att Arbetsförmedlingen ska säkra den lokala närvaron i hela landet. Men vänta nu – själva poängen med reformen var ju att dagens AF skulle monteras ner och endast ansvara för sådant som analys, statistik och kontroll.

Det är uppenbart att vi har fått en herrelös C-reform som rullar ut i högt tempo. Det är dags att bromsa innan det är för sent.