Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det går sämre för Stefan Löfvens Sverige

ALLT ÄR RELATIVT. Om man bara tittar på Sverige går det bra, men jämför man arbetslösheten med övriga EU går det sämre. Och Stefan Löfvens mål är att Sverige ska ligga lägst i EU.
Foto: RICKARD NILSSON / IBL

Arbetslösheten är den lägsta sen 2008, jublade S i helgen. Men den har sjunkit snabbare i andra delar av EU. Sverige är nu nere på plats 17 i arbetslöshetsligan. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

När Stefan Löfven valdes till ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg i april 2013 var det som en motsats till företrädaren Håkan Juholt.

Bort äventyrligheter och improvisationer. Tryggt framåt mot det klassiska målet.

"Vi ska nå lägst arbetslöshet i EU, det är det förpliktigande delmålet, men vi ska åt full sysselsättning. Det mina vänner, det är socialdemokratisk politik", slog Stefan Löfven fast.

Det året låg arbetslösheten i snitt på 8 procent i Sverige, och hela EU på 10,9. Tyskland var bäst med 5,2 procent. Av de 28 medlemsländerna låg Sverige på tionde plats.

Ylva Johansson ger sig beröm

Nu har junisiffrorna från i år kommit - arbetslösheten i Sverige ligger på 6,2 procent. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) tog åt sig äran:

"Bara under de senaste fyra kvartalen är det 89 000 fler människor som har ett jobb att gå till. Det är en ökning som motsvarar ett helt Växjö eller Karlstad. Det visar att regeringens insatser ger resultat", sa Johansson på fredagen. 

Under lördagen skickade sossar runt siffrorna i sociala medier, liksom utrop om att ungdomsarbetslösheten är den lägsta under millenniet.

Sverige faller i EU-tabellen

Jodå, men det går ännu bättre för många andra EU-länder. Arbetslösheten i snitt har sjunkit till 6,9 procent. Och ännu fler länder har lägre arbetslöshet än Sverige. Nu är vi nere på sjuttonde plats.  

Regeringarnas insatser har mycket lite med saken att göra, i något land. Det har varit högkonjunktur i flera år.

En delorsak till att det gått relativt sett sämre för Sverige är den höga asylinvandringen. Men förklaringen duger inte helt. Även Tyskland har tagit emot många och där är arbetslösheten nu 3,4 procent. Allra lägst är den i Tjeckien - 2,4 procent.

Faktum är att också Bulgarien (4,8) och Rumänien (4,5) ligger bättre till än Sverige i just detta avseende. 

Få traineeplatser och stilla på snabbspåren

Ylva Johansson berömmer sig av insatser som har givit resultat. Nja, av de 32 000 traineeplatserna för unga som Löfven lovade förra valrörelsen blev det knappt 500. Snabbspåren för invandrare har gått trögt, trots att en del lärare och vårdpersonal tyvärr släppts igenom efter snällbedömning av svenskkunskaperna.

Gapet i arbetslöshet mellan infödda och utomeuropeiska asylinvandrare är stort. Bristande svenska är ett stort hinder. Och det beror till del på att undervisningen i SFI alltför ofta är ostrukturerad och tämligen kravlös. 

Äntligen en utredning om SFI

Ändå var det först i förra veckan som regeringen tillsatte en utredare; Karin Sandwall, som ska ge förslag om hur svenskundervisning kan göras bättre.

"Det går bra för Sverige", avlutas ett av de stridsglada 6,2-tweeten som Ylva och Morgan Johansson, inrikesministern, sprider.  

"Det går sämre för Sverige" är ett rimligare påstående, om man inte är alldeles provinsiell. Eller om man håller sig till statsminister Löfvens mål.


Läs också: Löfven helt svarslös om de enkla jobben

S jobbskryt tålde inte mötet med verkligheten

Språkkrav behövs, men var finns alla lärare?