Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det går inte att söla i kristider

VÅR BRO TILL EUROPA. Det skulle närmast vara en katastrof att stänga bron. Men möjligheten att göra det hade kunnat tjäna som vapen för regeringen, i kampen mot Danmark.
Foto: Tomas Leprince

Regeringen anklagas för att hafsa fram förslag om ID-kontroller, brostängning och terroråtgärder. Men kritiken är i sig hafsig.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I kriser kan sällan använda ord plötsligt hamna i var mans mun, alltifrån bogvisir och tsunami till systemkollaps och - lagrådsremiss. I tisdags skapade en lagrådsremiss krigsrubriker.

Den lag som skulle göra det möjligt för regeringen att stänga Öresundsbron och införa ID-kontroller hade sågats brutalt av lagrådet. Bland annat var remisstiden alldeles för kort och beredningsunderlaget otillfredsställande, löd domen.

Regeringen beslöt att strunta i lagrådet - vilket den kan göra. Men när Moderaterna backade i Öresundsfrågan, ändrade man sig. Nu är budet att regeringen går vidare med ID-kontrollerna, men väntar med bron.

Den bild som har satt sig är att regeringen har sjabblat ordentligt. Men vad hade den egentligen för val i dagens läge?

Innan krisen blev akut viftades alla krav på åtgärder bort: Nej då, allt är lugnt, ingenting behöver göras. Nu är krisen ett faktum - men alla har inte så bråttom. "Det har gått för fort", säger lagrådets Bo Svensson. "När det är kris tittar man i handboken."

Lagrådet skriver att den nya lagen "bör införas först efter en ordentlig utredning med beaktande av grundliga rättsstatsprinciper."


Det finns emellertid inte tid till någon ordentlig utredning. Och, påpekade statsvetarnestorn Olof Petersson i radions Studio Ett, utredningsnit och eftertanke är inte de enda egenskaper en regering måste ha. Regeringen styr landet och måste visa handlingskraft när det är fara på taket.

Det vore naturligtvis närmast en katastrof att stänga Öresundsbron. Bland annat finns stor risk för en ordentlig ekonomisk baksmälla.

Men det hade varit bra för regeringen att ha ett sådant mäktigt vapen i bakfickan, inte minst som påtryckning i spelet med Danmark, som gör sitt bästa för att framstå som ett ogästvänligt transitland mellan Tyskland och Sverige.

Men brofrågan är som sagt skjuten åt sidan. ID-kontrollerna, som regeringen alltså går vidare med, har fått kritik bland annat från reseoperatörer och fackligt håll. Och det kan mycket väl bli en kaotisk och påfrestande affär.

Men det finns i princip inga enkla sätt att tvärbromsa västvärldens mest generösa flyktingpolitik. Det finns bara mer eller mindre dåliga sätt.

ID-kontrollerna behövs i detta läge och sannolikt kommer det fler åtgärder under kommande månader. Även om söktrycket har minskat påtagligt sedan omläggningen av politiken i restriktiv riktning, är det fortfarande alldeles för högt.


Den nuvarande takten motsvarar ett par hundratusen asylsökande på årsbasis, och då är det ändå vinter. Antalet måste ner väsentligt och uthålligt.

Regeringen har försatt Sverige i ett läge där det bara återstår olika former av paniklösningar. Men nu är vi där vi är - och där vi är, krävs handlingskraft.


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.