Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det går att skydda de äldre från smitta – om viljan finns

Varför ska äldreboenden i Västerbotten behöva låsa dörren för att det är covidexplosion i Stockholm?
Foto: Colourbox
Håll avstånd och bryt smittkedjorna som är så farliga för riskgrupperna.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Om regering och riksdag ändrar vanvettiga lagar och alla övriga håller avstånd kan livet bli drägligare - och längre - för de äldsta.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Ett äldreboende i Trelleborg har infört besöksförbud efter att flera i personalen smittats med covid-19. 

Skåne har snabb smittspridning, så inget konstigt med det. Det uppseendeväckande är att förbudet är olagligt. Det beror på att äldreboenden klassas som riktiga hem för de boende. Och man får förstås ta hem vem man vill, när man vill. 

Det nationella besöksförbudet i våras var en tillfällig förordning, beslutad av regeringen.

Men Trelleborg har hittills stått på sig: ”Jag kan svårligen se att Trelleborgs kommun blir polisanmäld för att vi har skyddat de äldre”, säger kommunalrådet Mikael Rubin, (M), till Sverige Radio

Det är inte Trelleborg det är fel på utan lagen. Pandemin har med dödlig precision demonstrerat att äldreboenden absolut inte är vanliga hem. De som bor där är multisjuka och i många fall dementa. De behöver skydd mot smitta. Demenssjuka behöver rentav skyddas mot sig själva eftersom deras omdöme är ringa eller obefintligt. 

Redan i våras bad Sveriges kommuner och regioner, SKR, regeringen att snabbt ändra lagen så att smittade dementa kunde skiljas från friska boende. Regeringen sade nej: Det är deras hem, de bestämmer och får röra sig som de vill. 

Varför ska boenden i Västerbotten behöva låsa dörren för att det är covidexplosion i Stockholm?

I oktober ställde Folkhälsomyndigheten samma krav, men ingenting har hänt. Fortsätter ingenting att hända kommer fler än trelleborgarna att bli lagbrytare. Mången vårdpersonal kommer nämligen att försöka skilja smittade från friska för att rädda liv, oavsett hur olagligt det är.

Regering och riksdag måste faktiskt skärpa sig och göra det lagligt, både att isolera sjuka och att införa lokala besöksförbud. Det sistnämnda är mycket mer humant än nationella förbud. Varför ska boenden i Västerbotten behöva låsa dörren för att det är covidexplosion i Stockholm?

Dessutom bör boendena ges rätt att dirigera besök så att inte alltför stora familjer tittar in och trängs samtidigt. Då kan man undvika smitta och totalförbud.

Alla kan inte göra det hela tiden, men varje individ kan minimera sin roll som länk i en smittkedja.

Ju mer de ansvariga kan finkalibrera lokalt, desto bättre kan de balansera smittskyddsbehov mot de äldres livskvalitet, helt enkelt. 

Tack och lov står äldreomsorgen betydligt bättre rustad nu än i våras, då det varken fanns basala hygienrutiner eller skyddsutrustning. Det var till och med brist på handsprit och tvål! 

Det testades knappt heller, trots att patienter och vårdpersonal ingår i Folkhälsomyndighetens ”prioriteringsordning 1”. Det har blivit bättre och nu måste nivån hållas hög. Personalomsättningen är stor, många är unga och socialt aktiva. 

Men alla svenskar kan göra skillnad. Ju större samhällsspridningen blir, desto hårdare drabbas de äldre – det sambandet kan ses överallt. 

Om alla håller avstånd minskar spridningen. Alla kan inte göra det hela tiden, men varje individ kan minimera sin roll som länk i en smittkedja. 

70-plussarna har burit en tung börda sedan i mars. Nu är det dags att 70-minus-gänget tar över.