Vem är vem? Enligt Göteborgspolisen har ensamkommande och papperslösa som begår brott lärt sig säga att de är under 15 år. Bild från Nordstan, Göteborg. Foto: HENRIK JANSSONVem är vem? Enligt Göteborgspolisen har ensamkommande och papperslösa som begår brott lärt sig säga att de är under 15 år. Bild från Nordstan, Göteborg. Foto: HENRIK JANSSON
Vem är vem? Enligt Göteborgspolisen har ensamkommande och papperslösa som begår brott lärt sig säga att de är under 15 år. Bild från Nordstan, Göteborg.  Foto: HENRIK JANSSON
BO, Fredrik Malmberg.BO, Fredrik Malmberg.
BO, Fredrik Malmberg.

Det får inte löna sig att ljuga om sin ålder

Publicerad

Är Barnombudsmannens fullständiga benämning Låtsas-Vara-Barnombudsmannen? Det kan man fråga sig efter BO:s senaste kritik mot medicinska åldersbedömningar av misstänkta brottslingar. 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Barnombudsmannen är en myndighet, inrättad av regeringen Bildt på 90-talet, som bevakar barns intressen och lobbar gentemot regeringen. I uppdraget ingår inte att hantera målkonflikter. Man kan ena dagen propagera för en mer generös migrationspolitik, för barnen skull, och nästa dag kritisera Migrationsverket för långa handläggningstider. 

Men BO har knappast i uppdrag att vara helt verklighetsfrånvänd. Det är dock vad myndigheten har visat sig vara.

Regeringen vill som bekant ändra lagen så att det blir möjligt att medicinskt åldersbedöma brottsmisstänkta utan identitetspapper mot deras vilja - förutsatt att brottet kan ge fängelse. Detta för att gärningsmän inte ska kunna undkomma rättvisan genom att uppge fel ålder. 

Dagens ordning förskräcker. Efter den vedervärdiga gruppvåldtäkten på en kvinna vid Fåfängan i Stockholm, hösten 2015, friades en av de fyra gärningsmännen i hovrätten eftersom han kunde vara under 15 år. Han hade fem olika alias i Europa där han uppgavs vara allt ifrån 14 till 33 år. 

De övriga dömdes till några månaders sluten ungdomsvård eftersom rätten bara kunde gissa sig till deras ålder.  

Brottslingars knän är viktiga att skydda

Den här luckan i lagen vill regeringen alltså täppa till. Men det ogillar BO, som har läst FN:s barnkonvention och barnrättskommitté som vore de heliga skrifter:

"Vi utgår ifrån att det är en inskränkning i barns mänskliga rättigheter och att samtycke ska krävas", som BO:s Anna Karin Hildingson Boqvist uttryckte saken i Svenska Dagbladet. 

BO anser att "skälen för att inskränka skyddet mot påtvingade kroppsliga ingrepp inte är tillräckliga".

Att en våldtäktsman får sitt rättmätiga straff eller att ett brottsoffer får erfara att rättssystemet fungerar, är inte skäl nog för att man med tvång ska kunna undersöka den misstänktas visdomständer och knäleder, enligt BO. 

Barn blir offer för obehindrad kriminalitet

I Göteborgs-Postens reportage om brottsdrabbade Nordstan i Göteborg, i januari i år, berättar polis att ensamkommande och papperslösa som begår brott har lärt sig säga att de är under 15 år. När polis och åklagare inte kan fastställa deras ålder lämnas de över till socialtjänsten. Snart är de tillbaka på gatan igen. 

"Jag har haft personer framför mig som ser ut som 35 men säger att de är under 15. Och jag kan inte motbevisa det. Då måste vi släppa ut personen", säger Rikard Sörensen, gruppchef på citypolisen i Göteborg.

Denna laglöshet - där riktiga barn förstås kan räknas bland gärningsmännens offer - blundar Barnombudsmannen för.

BO:s linje ter sig fundamentalistisk. Här finns ingen känsla för proportioner och ingen vettig konsekvensanalys. 

Sverige behöver ingen verklighetsfrånvänd Låtsas-Vara-Barnombudsman.

 

Läs också:

Galenskapen om ålder måste få ett slut

Ålderstest är bra för barn 

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag