Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det brådskar att hindra en andra smittvåg

Regeringen och Folkhälsomyndigheten höll presskonferens på torsdagen med anledning av att antalet smittade har vänt uppåt. Fortsätter det så väntar hårdare restriktioner, varnade statsminister Stefan Löfven.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fler åker oftare till jobbet än i våras och arbetsplatser är nu en betydande smittkälla. Dessutom blir det trängre i kollektivtrafiken. Här behövs skärpning och förbättringar på arbetsplatser där distansarbete är omöjligt.Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Besöksförbudet på landets äldreboenden, som har hävts, kan snabbt komma tillbaka om smittläget förvärras. Alla har ett ansvar att minimera risken för spridning av covid-19.Foto: Victor, Rustle
Stefan Löfven.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kanske har utländska tidningars idylliserande reportage om ”undantaget Sverige” fått en del att sänka garden gentemot covid-19. Det är ett farligt misstag. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Antalet covidsmittade i Sverige har ökat de senaste veckorna. Inte alls dramatiskt, men det är ett trendbrott.

Visserligen har testandet ökat betydligt, från drygt 60 000 tester under vecka 34 till 140 000 vecka 38. Men till exempel i Stockholm har också andelen positiva svar ökat från 1,3 procent förrförra veckan till 2,2 procent en vecka senare. Det är ett varningstecken. Även på andra håll har smittan ökat tydligt, såsom i Västerbotten.

Smittläget är mindre allvarligt i Sverige än i de flesta andra europeiska länder. Men det kan i värsta fall bero på att vi helt enkelt ligger efter andra länder i kurvan. Nu gäller det därför att göra rätt saker för att hålla smittan nere. 

Grunden är väl känd: hålla avstånd, stanna hemma vid minsta sjukdomstecken, tvätta händerna och arbeta hemifrån så långt det är möjligt. 

Tyvärr har disciplinen börjat avta.

Tyvärr har disciplinen börjat avta, konstaterade både statsminister Stefan Löfven och statsepidemiolog Anders Tegnell under sina respektive presskonferenser på torsdagen. Alla håller inte avstånd lika vaksamt och det arrangeras hemmafester, inte minst i gymnasie- och universitetsmiljö. Fler åker oftare till jobbet och arbetsplatser pekas ut som stora smittkällor just nu. 

Nu krävs verkligen skärpning av alla.

En annan hörnsten i smittskyddet är testning och smittspårning. Det testas som sagt mer, men väntetiderna är långa. Det måste förbättras - det är under all kritik att det fortfarande saknas en stabil organisation för detta. 

Smittspårningen, som också har haltat, har ”växlats upp”, enligt FHM. Det vill till att den fungerar överallt i landet när så mycket hänger på att man snabbt lyckas slå ner på utbrott och kluster. 

Det borde var och en tänka på som planerar en fest.

Under hösten kommer smittskyddet att arbeta mer lokalt och regionalt med restriktioner i stället för att man har samma nationella regler överallt. Det är rätt väg att gå. Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, har exempelvis flaggat för att familjekarantän kan införas nästa vecka, då FHM ska komma med nya restriktioner. 

Om alla i ett smittat hushåll tvingas att stanna hemma kan smittan hållas nere väsentligt. Den metoden har använts i andra länder, med gott resultat. Det är på tiden att den kommer hit. 

Andra åtgärder som snabbt bör kunna sättas in lokalt är stängningar av skolor och arbetsplatser och munskyddsrekommendationer vid trängsel till exempel i kollektivtrafiken.

Nyligen meddelade regeringen att man äntligen häver besöksförbudet på äldreboenden på grund av det stabila smittläget. Men om läget försämras lär förbudet återkomma. Det borde var och en tänka på som planerar en fest eller att på andra sätt tänja på reglerna. Ju större smittspridningen blir, desto mer begränsas livet för de äldre. 

Alla måste göra sitt allra bästa för att inte sprida smittan vidare.