Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det är upp till bevis för inrikesminister Damberg

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / /IBL
Rätt signaler från Mikael Damberg (S), men får han med sig resten av regeringen?

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har lyssnat på polisledningen och lovar nu att hela samhället - inte minst myndigheterna - ska mobiliseras i kampen mot brottsligheten. Det är inte en dag för tidigt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

2018 blev ett nytt rekordår för skjutvapenvåldet i Sverige med 45 döda. I november skickade polisen in en önskelista till justitiedepartementet med förslag på åtgärder för att bryta utvecklingen.

Högt på listan står att övriga delar av samhället ska hjälpa till i brottsbekämpningen, såsom myndigheter och kommuner. Kriminalvården borde exempelvis få i uppdrag att höja ambitionerna att förhindra återfall i brott, enligt polisen. Skatteverket måste bli bättre på att förhindra missbruk av folkbokföringen, identiteter och samordningsnummer. Även Tullverket och Migrationsverket nämns specifikt.

Det är helt rätt tänkt. Myndighets-Sverige skulle kunna vara en mäktig kraft i kampen mot den organiserade brottsligheten. Idag är situationen alltför ofta den omvända: den bristfälliga kontrollen har förvandlat myndigheterna till en inkörsport för kriminalitet. 

Tullen har förfallit i ett decennium och saknar befogenheter

Det är på tok för lätt att lura den svenska staten på pengar. Chefsåklagare Lise Tamm har liknat bidragssystemen vid en godisbutik på Sergels torg. Det är bara att gå in och plocka på sig. 

Myndigheter som Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, CSN och Skatteverket har på detta sätt plundrats på mångmiljardbelopp av kriminella. Andra myndigheter bidrar ovetandes med brottsverktyg såsom falska identiteter och bolag som startas enbart i kriminellt syfte.

I regleringsbrevet för 2018 fick Bolagsverket visserligen ett uppdrag att motverka ekonomisk brottslighet, men denna tillnyktring har kommit först efter många år av provocerande passivitet inför skojarbolag med målvakter i ledningen.

Så där kan man fortsätta. Tullen har förfallit i ett decennium trots att det flödar in illegala vapen och narkotika i landet - själva bränslet till gängkriminaliteten. Tullverket lider av såväl brist på personal som brist på befogenheter, såsom att stoppa fordon med misstänkt stöldgods.

Får Damberg verkligen med sig resten av regeringen?

Denna ledarsida har under lång tid påtalat behovet av att skärpa kontrollen hos myndigheterna och att prioritera kampen mot den organiserade brottsligheten. Därför är det välkommet att den nye inrikesministern Mikael Damberg (S) nu flaggar för att så ska bli fallet.

Frågan är bara om han lyckas få med sig den övriga regeringen - liksom stödpartierna C och L - på denna satsning. För under lång tid har helt andra målsättningar, såsom snabb service, varit ledstjärnor för svenska myndigheter.

En verklig mobilisering av statsapparaten kommer att kräva resurser och uthållighet. Brottsbekämpningen måste vara en central prioritering i alla regleringsbrev och varje ny lagstiftning som berörs av problematiken. Sekretessen mellan myndigheter bör ses över.

Damberg måste också ta tag i frågan om påtryckningar och hot mot tjänstemän, som är ett växande bekymmer.

Det är upp till bevis för den nya inrikesministern.

 

Läs också: Vem ska våga fatta de tuffa besluten mot gangsters? 

Låt hela staten knäcka den organiserade brottsligheten