Brist på vårdplatser runtom i Sverige leder till vårdskador och uppskjutna operationer, även för sjuka barn.Brist på vårdplatser runtom i Sverige leder till vårdskador och uppskjutna operationer, även för sjuka barn.
Brist på vårdplatser runtom i Sverige leder till vårdskador och uppskjutna operationer, även för sjuka barn.
Nya Karolinska i Stockholms landsting. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TTNya Karolinska i Stockholms landsting. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Nya Karolinska i Stockholms landsting. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Det är inte välfärd när vårdkrisen hotar barnliv

Publicerad

Vågar du bli sjuk i sommar? Inte ens barnen skonas från den kroniska svenska vårdkrisen. 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Snön gjorde ett hastigt återbesök i huvudstaden på måndagsmorgonen - det är en bra bit kvar till semestrarna. Men den svenska vårdkrisen har slutat att ta vinteruppehåll. Den har blivit kronisk.

Bristen på vårdplatser är så akut på många håll att patienter riskerar att dö, enligt en genomgång av SVT. En av 20 inlagda patienter vårdas på ett sätt som sätter patientsäkerheten ur spel.

Det har blivit vanligare med "utlokaliseringar", det vill säga att patienter läggs på fel avdelningar. Ta följande, otroliga men tydliga exempel: en äldre man med svåra hjärtproblem måste läggas in på en BB-avdelning. Gynekologer är förstås inte experter på hjärtproblem. Eller på åldringar. Eller på män. 

Vården blir kort sagt inte optimal.

Utlokaliseringar ökar risken för vårdskador. Enskilda drabbas och vårdskadan kräver ännu mer sjukvård. I värsta fall dör människor helt i onödan. 

Inte ens barn fredas från krisen. På Nya Karolinska i Stockholm är en tredjedel av vårdplatserna stängda och var tionde inplanerad barnoperation har ställts in i år. Barnläkarna kallar situationen för ett "haveri". En av dem, Ulrika Bäckman, säger till SVT att i värsta fall kan krisen "att barn vi skulle kunna rädda inte klarar sig".

Det akuta problemet är sjuksköterskebristen, som tvingar sjukhus att dra ner på vårdplatser. Ett av skälen till detta är politiska misslyckanden. 

I Dagens Medicin skriver 32 specialistläkare att "vårdkrisen till stor del är en onödig artefakt". Det har aldrig satsats så mycket pengar på sjukvården, skriver de. Den borde kunna fungera utmärkt - och det skulle den göra om inte politiker styrde åt fanders och kom med ständiga "satsningar". 

Dessa satsningar bygger aldrig på någon välgrundad insikt i vad sjukvården behöver, enligt de 32, utan på "ideologi och förhoppningar", kortsiktighet och valstrategier. 

Läkarna har fog för sin kritik och Stockholm är ett lysande exempel på hur fel politiker kan "satsa". 

Alliansens vilda satsning på vårdval har blivit hiskeligt dyr. Medan kostnadsökningen för övrig sjukvård tuffade på med 4,1 procent mellan år 2012 och 2014, gick notan för vårdval hudvård upp med 104 procent och kostnaden för fysioterapi med 1 200 procent.

Socialdemokraterna vill dra ner på vårdvalen, men i gengäld vill man att patienter ska "kallas till regelbundna hälsosamtal på vårdcentralen". Fullt friska människor skulle alltså använda de vårdresurser - inklusive personal - som knappt räcker till stadens sjukaste.

När politiker hellre satsar resurser på Vårdval Skoskav och friskissamtal än på de sjukaste är något i sanning sjukt. 

Den kroniska vårdkrisen tär på medborgarnas tilltro, både till sjukvården och till politiken. Frågan är om Sverige kan kallas för välfärdsland om barn dör i onödan, i brist på vårdplatser. 

Läs också:

Jag flyttar inte hem till vårdkrisens Sverige 

Skyll inte vårdkrisen på Stockholm, Wikström

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag