Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det är inte snällt att låta unga begå brott

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON / FOTO: HENRIK JANSSON
Utredaren Petra Lundh föreslår motvilligt att straffrabatten för lagöverträdare mellan 18 och 20 år ska slopas.

Att slopa straffrabatten för dem mellan 18 och 20 år kommer inte att räcka för att knäcka gängbrottsligheten. Det krävs ett helhetsgrepp, som även inbegriper minderåriga kriminella.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

"Slopad straffrabatt för unga myndiga" (SOU 2018:85) är titeln på förslaget som överlämnades till justitieministern på tisdagen. Utredaren Petra Lundh är numera tillika Sveriges nya riksåklagare. Det har sitt särskilda intresse.

Av en riksåklagare kan man förvänta sig en positiv syn på straffskärpningar. Man kan också förvänta sig att denna ser allvarligt på utvecklingen i gängkriminalitetens Sverige. Men av detta märks inget i utredningens slutsatser. Tvärtom är det en högst motvillig utredare som har utfört beställningen från regeringen.  

Det radas upp argument mot att slopa straffrabatten för 18-20-åringar. Unga myndiga bedöms inte vara psykiskt mogna att ta fullt straffansvar för sina gärningar. Det varnas för att ett ökat bruk av fängelsestraff "kan vara kontraproduktivt" och leda till en "repressionsspiral" med återkommande krav på skärpningar. 

Anmärkningsvärd argumentation av riksåklagaren

Trots detta föreslår utredningen att dagens straffrättsliga särbehandling ska tas bort i enlighet med regeringens direktiv. Däremot vill utredningen inte se någon förändring i bemötandet av lagöverträdare i åldersgruppen 15 till 17 år.

Det skulle innebära att det uppstår en kraftig tröskeleffekt vid 18-årsgränsen i framtiden. Men det är ett pris som är värt att betala för att slippa hårdare tag mot minderåriga kriminella, resonerar utredaren.

Det är en anmärkningsvärd argumentation. Har Sveriges riksåklagare ingen kontakt med Sveriges polischefer som dagligen måste hantera problemet med minderåriga gängkriminella som sätter skräck i sin omgivning? 

"I dag ser vi att 16, 17, 18-åringar är grovt förhärdade, farliga och beväpnade. Att låsa in dem på ungdomsvård eller liknande är inte tillräckligt", säger exempelvis Malmös polischef Stefan Sintéus (Sydsvenskan 15/12). 

Rikspolischefen Anders Thornberg varnar i en skrivelse till regeringen för att dagens påföljdssystem kan leda till att kriminella drar slutsatsen att allvarliga brott bör begås av unga personer. 

Barn utnyttjas allt oftare av de kriminella nätverken för att begå brott, såsom att transportera narkotika och vapen. Det finns således ett stort skyddsintresse - både ur brottsoffrens och de unga förövarnas synvinkel - att skärpa samhällets reaktioner på brott. 

Det krävs ett helhetsgrepp kring problematiken

Denna problematik löser man inte genom en utredning med ett snävt fokus på att slopa särbehandlingen av dem mellan 18 och 20 år. Nästa regering behöver ta ett helhetsgrepp kring frågan om ungas deltagande i gängbrottsligheten.

Det handlar om allt ifrån att vässa socialtjänstens verktyg till att göra det enklare att frihetsberöva minderåriga, ta fram mer ingripande påföljder för denna grupp, snabba på rättsprocessen och utreda om Kriminalvården kan ta över ansvaret för de grovt kriminella.

Det börjar bli bråttom att vända utvecklingen.