Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det är inte bara folket som behöver skärpa sig, Löfven

Här kan du se Stefan Löfvens tal till nationen från söndagskvällen.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven höll tal till nationen på söndagskvällen. Det var kort och förmanande: Nu måste alla göra sitt för att ”platta till kurvan” och stoppa smittspridningen.
Ett av Region Skånes snabbtester.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfvens tal till nationen var kort och förmanande: Folket måste ta sitt ansvar. Men regeringen och Folkhälsomyndigheten måste sannerligen också skärpa sig: Inom äldreomsorgen fattas fortfarande viktiga pusselbitar.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sveriges höga dödstal kan till stor del förklaras av att covid-19 spreds som en löpeld på äldreboenden och i hemtjänsten i våras. Efter en lugnare sommar går utvecklingen nu åt helt fel håll igen. Allt måste göras för att tragedin inte ska upprepas.

Äldreomsorgen är rimligen bättre rustad nu. Det råder ingen global brist på skyddsmateriel och basala hygienrutiner har hunnit förbättras.

Många kommuner har utvecklat nya metoder, som kohortvård, där särskilt avdelad personal arbetar med äldre som har smittats eller visar symptom, och olika sorters mobila team som är specialiserade på covid-vård, hygien och provtagning. 

Stockholm, som var absolut värst drabbat i våras, har inrättat speciella korttidsbonden för covid-19-patienter. Det gjorde Malmö redan i maj.

Mot den bakgrunden borde alla hygienrutiner vara konsekventa och kristallklara.

Men det finns problem. Demenssjuka får fortfarande inte isoleras, vilket göder smittspridningen. Regeringens vägran att åtgärda detta är rent livsfarlig. Tänk om!

Personalomsättningen är stor och personalbristen kronisk. Att Stockholms stad har en instruktionsfilm om hygienrutiner med engelsk text påminner om att all personal inte behärskar svenska språket. (Många nyanlända talar knappast engelska heller.) 

Mot den bakgrunden borde alla hygienrutiner vara konsekventa och kristallklara. Men reglerna för visir och munskydd är motsatsen. De ”kan övervägas som en extra patientsäkerhetsåtgärd vid ansiktsnära arbete”, enligt Folkhälsomyndigheten. Men hur nära är nära? 

Ska en personal som står och diskar, och ser en äldre segna ner, springa och sätta på sig visir och munskydd innan hon hjälper till?

I Tyskland vill man kunna snabbtesta anhöriga för att slippa besöksförbud.

Maria Eriksdotter, överläkare i geriatrik vid Karolinska universitetssjukhuset och professor vid Karolinska Institutet, säger till TT att det borde finnas nationella krav på att personalen bär visir och/eller munskydd vid all kontakt med de äldre. Det skulle öka efterlevnaden.

Det är svårt att se hur Folkhälsomyndigheten, FHM, inte kan hålla med om det. Tydliga regler har myndigheten ofta lyft som förklaring till sina få men ständigt upprepade råd: Håll avstånd, tvätta händerna noga, stanna hemma vid minsta symptom.

Testning av personal och äldre är helt avgörande för att undvika smittspriding – ju oftare, dess bättre. I veckan ska FHM komma med en vägledning för snabbtester, alltså tester som kan påvisa smitta på plats, utan laboratorieinsats. I Stockholm inleds nu en pilotstudie, Region Skåne har redan köpt in 200 000 tester och Tyskland flera miljoner. I Tyskland vill man kunna snabbtesta anhöriga för att slippa besöksförbud.  

Snabbtester kan inte ersätta de säkrare PCR-testerna, men de kan användas som komplement i den breda arsenal som krävs för att förhindra ännu en dödlig tragedi bland landets äldsta och sköraste. 

Som sagt, Stefan Löfven, dags att ta ansvar.