Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det är för många kockar till Januarisoppan

För många kockar till soppan brukar inte båda gott.Foto: LEIF JACOBSSON / JACOBSSON LEIF /GT PRESSENS BILD,GT ARKIV
Finansminister Magdalena Andersson (S) har svårt att peka på framgångar för det egna partiet i vårändringsbudgeten.Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

När alla ska vara med och krydda soppan blir den till sist oätlig. Bristen på helhetsansvar för den ekonomiska politiken borde bekymra oss alla.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Hur känner man igen en socialdemokrat på 2000-talet? Rätt svar: Det är en politiker som går till storms mot skattesänkningar för att sedan acceptera dem i efterhand.

Ända sedan alliansregeringen lanserade arbetslinjen och genomförde det första jobbskatteavdraget 2007 har det låtit likadant. Usch och fy - skattesänkningar raserar välfärden. Sedan har S godtagit det första, andra, tredje, fjärde, femte - och snart också sjätte jobbskatteavdraget.

Vid årsskiftet försvinner dessutom värnskatten för höginkomsttagare. I grunden är det goda nyheter att den höga skatten på arbete i Sverige - i synnerhet marginalskatterna - pressas ner. Men det finns något demokratiskt osunt över att ett parti tar så lätt på det egna politiska budskapet.

En extremt plottrig vårändringsbudget

När finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade vårändringsbudgeten på onsdagen beklagade hon sig visserligen över de stora hål som M/KD-budgeten har skapat i reformutrymmet. Men hon signalerade samtidigt att skattesänkningarna med största sannolikhet blir kvar. Inte heller gör regeringen något försök att stoppa den pågående chockbantningen av Arbetsförmedlingen. 

Så vad får väljarna i stället? Vårändringsbudgeten är det politiska premiärnumret för partierna bakom Januariöverenskommelsen - S, MP, C och L. Det borde vara möjligt att utläsa en tydlig viljeinriktning.

Men i stället levereras en extremt plottrig budget. Den enda stora satsningen är en återställare av de klimatsatsningar som rykte i M/KD-budgeten. 

I övrigt skvätts pengar hit och dit på alltifrån bönder och lärarassistenter till gratis entré på museer. Centerpartiet gläds exempelvis åt en satsning på tolv miljoner för myggbekämpning. 

Det sammanfattar egentligen denna vårändringsbudget. Januarigänget silar mygg och sväljer kameler.

Ingen vet vad som gäller från en dag till en annan

Ingen ser längre helheten med de stora utmaningarna från demografin, otryggheten och en stundande lågkonjunktur - än mindre tar någon ansvar för den. Först fick vi en herrelös budget i höstas. Sedan tar Januarigänget över och stökar till det ännu mer.

I höstbudgeten fick exempelvis polisen ett extra tillskott; nu drar regeringen tillbaka 230 miljoner. Finansministerns motivering är att Kriminalvården har tagit över ansvaret för transporter av frihetsberövade. Det stämmer - för två år sedan! Att Kriminalvården är i desperat behov av pengar bör rimligen inte gå ut över polisen.

Äldrepengarna är ett annat sorgebarn. Först lanserade de rödgröna en tillfällig satsning på ökad bemanning 2015-18. När den tog slut sköt M/KD till ett lägre belopp med en ny kravlista inför 2019. Nu skär de rödgröna i det anslaget och stuvar om ännu en gång.

Är det så här landet ska styras? Ingen vet vad som gäller från en dag till en annan. Ingen tar ansvar för helheten utan skyller på de andra. 

Det bådar inte gott för Sverige.

 

Läs också: Nej - folket vill inte ha Löfvenpakten