Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det är en skam att barn placeras hos kriminella

Socialminister Lena Hallengren (S) borde göra flera reformer så att familjehemsbarn inte råkar illa ut.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det är en skam att kommunerna inte gör ordentliga utredningar av familjehemmen.

Pappan misstänks för ekonomisk brottslighet, mamman för narkotikabrott och sönerna för att ha lurat äldre på deras besparingar. Låter det som ett lämpligt familjehem? 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Familjehemmet i Linköping borde aldrig ha godkänts. Båda föräldrarna hade fängelsedomar i bagaget – för bedrägeri och misshandel – när politikerna i socialnämnden valde att placera utsatta barn i deras vård 2013. Och det trots att socialtjänsten avrådde. Det visar P4 Östergötlands granskning.

När Linköpings kommun avslutade avtalet med familjehemmet 2016 fortsatte dock andra kommuner att skicka barn dit. Polisen orosanmälde eftersom familjehemsmamman hade påträffats narkotikapåverkad, men informationen nådde aldrig till handläggarna på socialkontoret i Köping. De hade missat att ta referenser.

Tjänar en halv miljon om året

Familjehemmet var en lukrativ verksamhet för familjen: För varje barn torde man ha fått ungefär 11 000 kronor i månaden. När polisen gjorde en husrannsakan i slutet av 2018 var fyra barn placerade där.

Nu pågår polisutredningar mot både familjehemsföräldrarna och deras söner. En mindre lämplig plats för barn som omhändertagits av myndigheterna går knappt att föreställa sig. 

Att omhänderta ett barn är den sista utvägen när det måste skyddas från sina föräldrar, eller från sig självt. De senaste åren har ungefär 30 000 barn om året blivit omhändertagna av sociala myndigheter. Men bristen på familjehem är stor. 

Barnombudsmannen (BO) har under 2018 varit i kontakt med 295 barn i den sociala barnavården – familjehem, HVB-hem och SiS-hem. Rapporten, som släpptes i veckan, visar på stora brister när kommunernas socialtjänster omhändertar barn. Ofta utreds inte familjehemmen, utan man förlitar sig på privata konsulenters bedömningar – trots att man inte får det enligt lag. Eftersom dessa företag har ekonomiska motiv att få fram så många familjehem som möjligt är det vansinne att tro att kontrollmekanismerna är tillräckliga.

Ta tag i problemet, Lena Hallengren

Det är en skam att kommunerna inte gör ordentliga familjehemsutredningar. De mest utsatta barnen måste få en trygg punkt och vårdinsatser som är anpassade efter deras behov. Det finns reformer som socialminister Lena Hallengren (S) borde ta tag i:

Lyssna på BO och skapa olika typer av boenden för barn med olika problematik. En flicka med självskadebeteende ska inte placeras med missbrukande pojkar, och småbarn som får stryk hemma ska inte placeras med utåtagerande, äldre barn. 

Inför ungdomsfängelser för gravt kriminella ungdomar. Det är fel att blanda gängkriminella med psykiskt sköra barn på SiS-hem.

Ge kommunerna vite om de låter barn bo under en längre tid i familjehem som inte har kontrollerats. 

Fler inhemska adoptioner. Att flyttas runt mellan många kortsiktiga placeringar är inte bra för små barn. Barnets rätt till en trygg uppväxt i en kärleksfull familj måste väga tyngre än de biologiska föräldrarnas önskan.

Det skulle kunna mildra problemen. Några universallösningar finns dock inte, därtill är bristen på familjehem och socialsekreterare allt för stor.


Läs också: Brott och våld på SiS-hem – då vill Löfven förvärra läget

Nedan visas senaste avsnittet av Ledarsnack. Denna gång gästar Aud Sjökvist, som utredde Västmanlandsbranden, för ett samtal om krisberedskap.