Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Denna budget är ett lättsinnigt hafsverk

Se hela intervjun om höstbudgeten med Magdalena Andersson om budgeten.
Finansminister Magdalena Andersson (S) lämnar över en historiskt kostsam budget till riksdagen.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerpartiets Annie Lööf (C) verkar nöjd med regeringssamarbetet.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni anser att löntagare bör kompenseras för fördyringar under pandemin, såsom inköp av en cykel.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Januaripartierna bränner pengar som om det inte fanns någon morgondag. Det är ansvarslöst. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är en historiskt kostsam budget som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar under måndagen. Drygt 100 miljarder tänker den rödgröna regeringen och dess samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna sätta sprätt på.

Inte undra på att mungiporna pekar uppåt inom Januarigänget och att såväl Annie Lööf (C) som Nyamko Sabuni (L) betygar att samarbetet fungerar över förväntan. Det är ju ingen konst att komma överens när allt ska med. 

Till och med tidigare ratade förslag som sänkta arbetsgivaravgifter för unga har dammats av på nytt. När den så kallade ungdomsrabatten avskaffades den 1 juni 2016 var det nästan ingen som sörjde den. Alla tycktes ense om att reformen var dyr och ineffektiv, eftersom de flesta unga inte har några problem att få ett jobb. 

Men nu väger sådana invändningar lätt. Det är uppenbart att Januaripartierna har grävt djupt efter möjliga utgiftsposter. Ett annat exempel är den tillfälliga skattesänkningen på arbetsinkomster på fem miljarder under 2021 och 2022. Nyamko Sabuni motiverade den med att löntagare kanske har behövt köpa en cykel under pandemin. Tala om krystat argument. 

Coronakrisen har blivit en förevändning för Januaripartierna att släppa alla hämningar.

En del i budgeten är bara hafsigt; annat är direkt farligt. Det nya pensionstillägget på upp till 600 kronor i månaden undergräver de grundläggande principerna bakom pensionsreformen. I efterhand kommer det att vara den olycksaliga reformen som årets budget blir ihågkommen för.

Men är det inte rätt att ge skjuts åt ekonomin under coronakrisen? Jo, krispaketen har varit alldeles nödvändiga för att hålla företagen under armarna när pandemin fick ekonomin att tvärbromsa. De hade gärna ha fått komma på plats ännu snabbare och varit omgärdade av färre restriktioner. 

Men det miljardregn som nu presenteras är något annat. Coronakrisen har blivit en förevändning för Januaripartierna att släppa alla hämningar. Det är olyckligt att flera skäl. 

Till att börja med finns det ett stort utgiftstryck under åren framöver på grund av demografin. Lägger man till det sådant som behoven av ett stärkt försvar och rättsväsende, bostäder för resurssvaga hushåll, ökade lönekostnader på grund av personalbrist i offentlig sektor, infrastruktur med mera så inser man att tiden för stora skattesänkningar är förbi.

Coronakrisen var heller inte den sista ekonomiska chocken som Sverige kommer att ställas inför. Det kommer nya ekonomiska kriser och då bör Sverige ha lika stora finansiella muskler som denna gång för att kunna möta den.

Det är ansvarslöst att bränna 100 miljarder så planlöst som Januaripartierna nu gör (även om tillskotten till kommuner och regioner är välkomna). En bättre idé hade varit att ge Sverige en riktig återstart i form av strukturreformer, såsom ett nytt skattesystem, en bostadspolitik värd namnet och reformer för att minska utanförskapet på arbetsmarknaden.

Men den sortens långsiktighet tycks Januaripartierna inte förmögna till.

Nationalekonomen: ”Inte särskilt ansvarsfull budget”

John Hassler: ”Fokuserat för mycket på att spendera pengar”.