Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Den svarta hyresmarknaden en guldgruva för brottslingar

Handeln med svartkontrakt omsätter stora pengar. Välbeställda köper sig förbi kön för att få tag i paradvåningar i innerstan. (Huset på bilden har inte med artikeln att göra.)Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN
Men de senaste åren har svartkontrakten blivit vanligare även i miljonprogramsområden och nedgångna bostadsområden i bruksorter. Desperata personer betalar svart för att få någonstans att bo. (Huset på bilden har inte med artikeln att göra.)Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Rika familjer köper svartkontrakt på tjusiga adresser för stora summor. För den organiserade brottsligheten är handeln med hyreskontrakt som en närmast riskfri inkomstkälla. Skärpta straff räcker inte när få åker fast.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Välbeställda har kunnat runda bostadskön och flytta in i pampiga hyresrätter på attraktiva adresser i Stockholms innerstad – mot svart betalning på upp till en miljon kronor i bitcoin. Det hävdar en granskning i Hem & Hyra. Bedrägeriet börjar med ett folkbokföringsbrott: En svartmäklare ordnar ett fejkat hyreskontrakt i ett renoveringsobjekt på Kungsholmen. Trots att det bara finns 28 lägenheter, ska 144 personer ha bott i huset under de senaste tre åren. Samtidigt har hyresvärden uppgett till kommunen att huset stod tomt i väntan på renovering – vilket grannarna bekräftar.

De fejkade kontrakten har köparna sedan kunnat byta mot riktiga förstahandskontrakt hos andra hyresvärdar. Hyresgästen som vill sälja sitt kontrakt – ofta för att flytta utomlands – får stora pengar under bordet. Runt en halv miljon kronor för en tvåa. Dessutom ska svartmäklaren och värden som stod för luftadressen ha fått 50 000 kronor var per sålt kontrakt. 

Handeln med svartkontrakt ger stora pengar. Det är en dröm för kriminella. 

”Det råder ingen tvekan om att den organiserade brottsligheten styr. Allt som genererar den här sortens pengar lockar motiverade som vill skära guld med täljkniv”, säger Kristian Halldin, samordnare mot den organiserade brottsligheten på polisregion Stockholm, till Hem & Hyra.

Dessutom är risken att åka fast försvinnande liten för säljare och mäklare. Enligt polisens siffror anmäls i snitt fyra brott per år. Under det senaste decenniet har bara tre fall lett till fällande domar. Lagskärpningen förra året kan ironiskt nog leda till att ännu färre fall klaras upp: Nu när även köparen av svartkontrakt riskerar straff lär få köpare polisanmäla eller vittna mot svartmäklare och korrupta hyresvärdar.

De svarta hyreskontrakten är inte bara en huvudvärk för huvudstaden, hälften av Malmös hyresvärdar uppgav i en enkät i Hem & Hyra att de upptäckt att lägenhetskontrakt sålts illegalt i det egna beståndet. Fenomenet har till och med nått bruksorter, som Krylbo. 

I ena änden finns de välbetalda som köper sig förbi kön för att få paradvåningar i innerstan. I andra änden av skalan finns de desperata, som köper hyreskontrakt för pengar som de inte har: nyanlända, ungdomar och personer med betalningsanmärkningar. De som har försvinnande liten chans att få ett kontrakt via bostadskön skuldsätter sig för att få flytta in i slitna lägenheter för 20 000 – 70 000 kronor.

Själva grunden för såväl svartkontrakt som ockerhöga andrahandshyror är hyresregleringen. Hyreskontrakt betingar inte något värde på en riktig marknad. Hyresregleringen måste fasas ut. Att, som januaripartierna föreslår, bara släppa hyrorna fria i det nybyggda beståndet kommer inte att räcka.

Men Sverige måste också skapa en social bostadssektor, som riktar sig till dem som inte har möjlighet att efterfråga en bostad på den öppna marknaden. 

Dagens ordning göder de kriminella.