Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Den råa rasismen är bara möjlig inom SD

Sverigedemokraternas nolltolerans mot rasism känns ihålig.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: LARS LARSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD:s största problem är varken ”PK-media” eller det som Björn Söder (SD) kallar för ”det socialliberala etablissemanget”. Det är de egna politikerna. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Alla partier drabbas av skandaler, sa SD:s partiledare Jimmie Åkesson i Aktuellt för en dryg månad sen (SVT 16/10). Det är sant, men inte alls lika ofta som Skandalpartiet Sverigedemokraterna.

På lördagen, i samband med partiets landsdagar i Norrköping, var det dags igen. Martin Strid, SD-politiker från Borlänge, klev upp på scenen och skulle yrka bifall till en kulturpolitisk motion. Det blev lite mer än så.

Strid framförde oförblommerad rasism i direktsänd tv: 

”Det finns en skala från noll till 100. I den ena änden av den skalan då är man 100 procent fullt ut människa, human, allt vi lägger in i det begreppet. I den andra ändan då är man 100 procent mohammedan. Och alla muslimer finns någonstans på den skalan. Är man IS är man ganska nära 100 procent mohammedan. Är man ex-muslim då har man kommit ganska långt ut mot att bli fullt ut människa.”

Sverigedemokraterna i ännu en skandal 

När Strids uttalande blev känt försökte han krishantera situationen. Det gjorde saken ännu värre. Att ta tillbaka ett genomrasistiskt uttalande är svårare än man kan tro. 

Först skyllde han på klumpighet. Sen på stress. Och till slut kom den: ”Jag känner en del muslimer och är god vän med en del.”(TT 26/11). Att man har polare som är muslimer är, om möjligt, ett ännu sämre försvar än stressrelaterad rasism. 

Jimmie Åkessons tal om nolltolerans mot rasism till trots var det ingen som sa emot Strids uttalande, i alla fall inte förrän det blev känt i medierna. Det säger något om hur ihålig den så kallade nolltoleransen är. 


LÄS ÄVEN: Expert: Troligen inte brottsligt uttalande


Martin Strids första landsmöte blev hans sista. På söndagen begärde han själv utträde ur SD. Men det kommer inte att bli partiets sista skandal, sett till Sverigedemokraternas historia.

Skandalerna begränsar sig inte heller till ”kommunmupparna”, som partiets ledning har benämnt de problematiska lokalpolitikerna internt. Inte ens toppskiktet inom Sverigedemokraterna kan bete sig. 

Problem också i riksdagsgruppen

I partiets riksdagsgrupp finns sex dömda ledamöter. Bara för en dryg månad sedan framkom det att Pavel Gamov, som numera är politisk vilde i riksdagen, agerade på ett sätt som var allt annat än lämpligt för en riksdagsledamot när han var ”valobservatör” i Ryssland för en stiftelse med nära band till Putin. Partiet har även riksdagsledamöter som har kallat afrikaner för ”satans jävla aphelveten” och framfört klassiska konspirationsteorier om judarnas makt över medierna.  

Alla partier drabbas av skandaler, enligt Sverigedemokraternas partiledare. Nej, Jimmie Åkesson, inte av samma dignitet som Sverigedemokraterna. 


Texten har uppdaterats med uppgiften att Strid begärt utträde ur partiet.


Läs också:

Tror de här SD-tomtarna att de kan styra landet?