Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Den falske officeren är en dröm för Sveriges fiender

ÖB mot väggen. Överbefälhavare Micael Bydén måste svara på hur en man kunde bli överstelöjtnant utan officersutbildning.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Den falske officeren har arbetat som överstelöjtnant vid Natos högkvarter i Europa
Foto: TATYANA ZENKOVICH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En man har kunnat ljuga sig till säkerhetsklassade toppjobb i det svenska försvaret under 20 års tid. Den falske officeren skadar både Sveriges säkerhet och relation till viktiga länder.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det låter som en skröna: Med hjälp av ett förfalskat examensbevis från officersutbildningen lyckas en man få det ena säkerhetsklassade jobbet efter det andra – som bland annat kapten i Kosovo, major i Afghanistan och överstelöjtnant vid Natos högkvarter i Europa. Under nästan 20 års tid upptäcker ingen att hans cv är fullt av lögner. Mannen har inte alls en universitetsexamen, han saknar fullständiga betyg från gymnasiet. Han är inte officer, och har inte heller gått någon av vidareutbildningarna som krävs för att avancera inom försvaret. Inte ens uppgiften om att han har tagit körkort stämmer, har Dagens Nyheter avslöjat.

Hur kan Försvarsmakten inte ha bättre koll?

Ändå har han kunnat arbeta med delar av det hemligaste: den militära underrättelsetjänsten Musts kryptonycklar, och Natos operativa IT-system AMN, Afghanistan Mission Network.

Det mest graverande är att Försvarsmakten gav den falske officeren en chefstjänst vid insatsen i Mali – flera månader efter att Kustbevakningen, där mannen arbetade då, slagit larm till såväl försvaret som Säpo och regeringen. Det tog ytterligare tid innan Försvarsmakten beslöt att mannen skulle arbetsbefrias - med bibehållen lön.

Efter DN:s publicering hävdade Försvarsmakten att man inte hade fått rapporten från Kustbevakningen. Senare fick ÖB Micael Bydén gå ut med att den hade hittats. I vilken skrivbordlåda, undrar man?

Kontakt med ryska underrättelsetjänsten FSB

En person som ljuger hör inte hemma i några känsliga verksamheter. Oavsett om mannen skött sitt jobb eller ej – det vet vi inte – är risken för stor. Om en underrättelsetjänst från något annat land fått reda på att hans karriär bygger på en lögn skulle han varit mycket sårbar för utpressning. Därför är det oroande att mannen i sitt jobb för Kustbevakningen skötte kontakten med den ryska motsvarigheten. Ryska kustbevakningen ligger nämligen under FSB, KGB:s arvtagare.

Affären innebär att förtroendet för Försvarsmakten har fått sig en rejäl knäck – men dessvärre också att relationerna med Sveriges viktigaste partners har skadats. Att Sverige skickade en falsk officer till högkvarteret i Belgien innebär att även Natos hemligheter kan ha komprometterats.

Det är svårt att förstå hur Försvarsmakten inte kunde upptäcka att mannen saknade officersutbildning, när det är den egna myndigheten som utbildar officerare. Lika svårt är att förklara varför skattebetalarna ska gå med på att kraftigt höja anslagen till en verksamhet som inte tar säkerheten på allvar.

ÖB Micael Bydén måste återställa förtroendet och säkerställa att det inte finns fler säkerhetsrisker i personalrullan. Använd en del av de färska försvarsmiljarderna till att göra en fullständig genomgång av all personal på säkerhetsklassade poster. 

Det kommer att vara både arbetsamt och dyrt – men alternativet kan kosta Sverige betydligt mer.


0