Stridande mot IS hurrar med ett avskuret huvud i luften.
Stridande mot IS hurrar med ett avskuret huvud i luften.

Den blodiga hämnden skapar bara ett nytt IS

Publicerad

Expressens avslöjande om tortyr och halshuggningar av fångar i Irak visar att den stundande segern mot IS kan bli kortvarig. 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Kanske rör det sig bara om dagar innan Mosul faller. Det var där, i Iraks näst största stad, som kalifatet utropades av IS-ledaren al-Baghdadi sommaren 2014. Nu ligger den kända al Nuri-moskén i spillror och med den hela det islamistiska statsbygget.

Befrielsen kommer att firas över hela världen som en historisk seger, i synnerhet när även Raqqa i Syrien har fallit. En av de värsta mördarsekter som någonsin har skådats kommer då att ha bekämpats på slagfältet. De 68 medlemsstaterna i den globala koalitionen mot IS liksom deras allierade i Irak och Syrien har äntligen nått sitt mål efter ett flera år långt utnötningskrig.

Men det innebär inte slutet på IS terror, vare sig i västvärlden eller i Mellanöstern. Segerns sötma grumlas dessutom av rapporter om övergrepp i de irakiska regeringsstyrkornas spår. Expressens Magda Gad har lyckats få fram unika bilder som visar hur IS-fångar torteras och får sina halsar avskurna.

IS framgångar bygger på lokalt stöd

Det är vidriga krigsbrott, och det är tyvärr inte första gången som det kommer rapporter om brutala övergrepp. Tyska Der Spiegel visade i våras hur tortyr, våldtäkter och summariska avrättningar är återkommande inslag i krigföringen. Vilka som verkligen är IS-terrorister och vilka som bara är civila offer är svårt att veta.

För vanliga människor som har levt under IS brutala styre byts en fasa ut mot en annan. För om det inte går att lita på befriarna - vilka ska då Iraks sunnimuslimer söka skydd hos? Risken är överhängande att klanerna ännu en gång kommer att ty sig till extremisterna av rädsla för den shiadominerade regimen i Bagdad.

Första gången det skedde var efter USA:s invasion av Irak år 2003. Saddam Husseins fall innebar i praktiken att de tidigare härskarna i landet - sunnimuslimerna - förlorade makten till shiamajoriteten. När även den sunnidominerade armén upplöstes gjorde avskedade officerare gemensam sak med al-Qaida i Irak. Blodbadet sinade inte förrän USA övertygade klanerna om att i stället forma regeringstrogna miliser.

Men så fort USA hade lämnat Irak i slutet av 2011 tog sekterismen överhanden igen. Många sunniter välkomnade därför terrorgruppen IS när den ryckte fram i norra Irak sommaren 2014. 

USA måste ta sitt ansvar och trycka på 

Ska man förstå al-Qaidas/IS framgångar i Irak måste man ha denna bakgrund klar för sig. Utan stödet från sunnimuslimerna lokalt hade kalifatet aldrig kunnat upprättas. Och därför är det så viktigt att regeringen nu signalerar att sunniterna har en framtid i Irak. 

Här har USA ett särskilt ansvar som den starkaste parten i koalitionen mot IS. Budskapet till Bagdad måste vara glasklart:

IS ska bekämpas in i det sista. Men besinningslösa hämndaktioner mot fångar och övergrepp mot civila är inte bara förkastligt, utan direkt kontraproduktivt. 

Det bäddar bara för en ny terrorvåg under ett annat namn.

 

Läs också: När IS spränger barn måste samhället svara 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag