Dags att göra upp. Sveriges nya äldreminister, Åsa Regnér (S), borde se som sin uppgift att göra upp med den förmenta omsorgen inom svensk demensvård. Foto: Sofia Sabel
Dags att göra upp. Sveriges nya äldreminister, Åsa Regnér (S), borde se som sin uppgift att göra upp med den förmenta omsorgen inom svensk demensvård. Foto: Sofia Sabel

Dementa måste
kunna låsas in

Publicerad

Valfrihet, självbestämmande, integritet – det är honnörsord i Sverige. Men det finns vuxna människor som inte kan använda sitt självbestämmande, exempelvis för att deras fattningsförmågor har förstörts av sjukdom. Ibland kan tvångsåtgärder vara nödvändiga för att de inte ska skada sig själva eller andra.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

En sådan grupp – en snabbt växande grupp – är demenssjuka. De blir ofta gradvis sämre och det kan behövas ett tränat öga, eller en nära anhörig, för att inse att faster Olga, som sitter där och dricker sitt kaffe och fäller artiga kommentarer om vädret, plötsligt kan lämna sitt hem mitt i kalla natten, oklädd och omedveten om vart hon är på väg.

Men även om läkare och anhöriga är överens om att Olga behöver det skydd som ett särskilt boende erbjuder står de maktlösa om Olga vägrar. De tvångsåtgärder som kan vidtas mot missbrukare, minderåriga och psykiskt sjuka omfattar inte demenssjuka.

Det är inte särskilt konstigt. Demens som folksjukdom är en ganska ny företeelse och okunnigheten bland beslutsfattare är stor. Äldreomsorgen bygger på idealet att de äldres integritet och vilja ska respekteras fullt ut. Numera kallas de äldre inte för patienter utan "kunder", "boende" eller dylikt, för att signalera att det är de som bestämmer.

Men det är inte humant att låta en person, som saknar självinsikt och förmåga att förutse konsekvenser av sitt handlande, bestämma allt själv. Det kan vara både inhumant och livsfarligt.

Självklart ska tvångsåtgärder inte kunna vidtas lättvindigt. En idé vore att ta rygg på lagen om psykiatrisk tvångsvård. Det föreslår två KDU-politiker, Hugo Fievet och AT-läkaren Benjamin Kalischer Wellander i Svenska Dagbladet. Det skulle innebära att patienten måste vara utredd och bedömd av psykogeriatrisk kompetens. Vårdintyg måste skrivas av legitimerad läkare och godkännas av specialistläkare.

Även om det är den sjukas välmående som står i centrum kan detta också ses som en kvinnofråga. En stor andel av de demenssjuka är kvinnor och det faller ofta på döttrars och svärdöttrars lott att ta hand om dementa släktingar. Det är de som slits ner av stress och oro över att något ska hända, det är de som brottas med det dåliga samvetet över att inte kunna göra mer.

Även på äldreboenden måste behovet av tvångsåtgärder tillgodoses på ett rimligt sätt. I dag är det exempelvis olagligt att låsa demensavdelningar så att de äldre inte kan ta sig ut. Ändå görs det förstås både nu och då, eftersom personalen inte kan övervaka alla demenssjuka varje ögonblick. Det är en galen ordning att personal, av omsorg om förvirrade äldre, tvingas vidta åtgärder som skulle straffas med vite om Inspektionen för vård och omsorg fick nys om saken.

Sveriges nya äldreminister, Åsa Regnér (S), borde se som sin uppgift att göra upp med den förmenta omsorgen inom svensk demensvård. Låt förnuftet råda.

 

Läs också:

Demens kan ge oss baksmälla

 

Ett övergrepp att barn inte får lämna dagis ensamma?

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag