Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Demensvård viktigare än höjd pension, LO

Pengarna behövs i omsorgen. Hellre en plats på Solbacken avdelning E (tv-serien gick 2003) än högre pension.Foto: SVT
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.Foto: Alexander Donka / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

LO vill höja pensionerna. Men de skattepengarna behövs snarare i äldreomsorgen och vården.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På radion rapporterar Ekot att det om 35 år kommer att finnas tre gånger fler dementa européer. Professor Bengt Winblad, från Minnesklinken på Karolinska i Huddinge, har lett expertgruppen som tagit fram prognosen. Han efterlyser planering på europeisk och nationell nivå.

"Gör vi inget åt det här kommer hälso- och sjukvården att kollapsa i många europeiska länder", säger Winblad.

 

Lite otur med tajmingen för LO, som samtidigt presenterade sin utvärdering av det nya pensionssystemet och sina krav på förbättringar som kostar skattemedel. För de allra flesta, oavsett facklig tillhörighet, torde hellre skjuta till pengar för att vården ska fungera än för att höja pensionsnivån.

LO betonar att organisationen står fast vid att pensionen ska grundas på livsinkomsten, vilket är grunden i dagens system. Eftersom livslängden ökat med två år de senaste 20 åren betyder det att det finns mindre pengar att dela på.

Skillnaden i nettoinkomst mellan den som arbetat heltid med låg lön och den som aldrig arbetat är i vissa fall noll, och ofta bara en handfull hundralappar. Garantipension och bostadstillägg säkrar en disponibel inkomst på 11 800 kronor.

"Oacceptabelt", anser LO.

Den enkla lösningen vore förstås att sänka den garanterade standarden för den som arbetat lite, eller inte alls, men bott i Sverige i 40 år.

 

Då skulle respektavståndet till arbetslinjen öka. Men den vägen väljer inte LO.

LO förordar i stället att avgiften till det statliga pensionssystemet, i dag 18,5 procent ovanpå lönen, ökar. Oklart med hur mycket.

Dessutom vill LO att staten skjuter till mera genom att arbetslösa och ska få pensionsinbetalningar baserade på den gamla lönen i stället för på utbetald a-kassa och sjukpeng. Man önskar att sjukersättningen ska utgå till 67-årsdagen. Och kravet ska inte längre vara att personen är livsvarigt sjuk.

Med rätt arbetsgivare och läkare ska personer alltså få pension som om de arbetat till 67 år fast de är arbetslösa eller halvkrassliga.

Det vore inte en rimlig ordning ens om det fanns ett överflöd av resurser. Men det gör det inte.

 

LO skulle ha kunnat välja en annan modell för att höja sina medlemmars pensioner, nämligen att satsa på de kollektivavtalade tjänstepensionerna som också finns. Men det vill man inte, då minskar nämligen utrymmet för löneökningar i avtalsrörelsen.

Konflikten mellan de egna yngre och äldre medlemmarna om hur lönepotten ska fördelas vill LO helst undvika. Så mycket lättare att skicka notan till staten och alla skattebetalare.

Politikerna måste stå emot. Också alla de makthavande 60- och 70-talister som själva skulle dra nytta av de förändringar LO önskar.

För vad är väl någon tusenlapp mer i pension mot att alls få en plats på demenshemmet?

 

Läs också:

Lek inte med våra pensioner

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler texter och krönikor.