Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Delade meningar om Anders Borgs förslag

Anders Borg. Foto: Annika Af Klercker

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

När Caremaaffären blåste som värst, gjorde regeringen en akut-utryckning.

Bland annat skulle man göra de utvärderingar av den privatdrivna vården som SNS-rapporten "Konkurrensens konsekvenser" efterlyste, och som uppseendeväckande nog aldrig har gjorts. Dessutom lovade finansminister Anders Borg att sätta stopp för det räntesnurrande som gör att riskkapitalbolagen kan undkomma skatt i stor skala.

 

I veckan kom Borg med en rad förslag på hur ränteavdragsreglerna kan skärpas. De har mötts med de vilt spretande reaktioner som skatteförslag så ofta genererar. I stort kan man säga att de som vill sätta åt bolagen tycker att förslagen är bra, medan företrädare för näringslivet tycker att de är dåliga. Detta är komplicerad materia. Vi får väl se om Borgs förslag överlever remissväsendet. Om det visar sig att det inte är möjligt att stoppa riskkapitalbolagens skattesmitarstrategier, utan att biverkningarna i systemet blir för svåra, torde riskkapitalisterna ligga riktigt illa till.

 

Då kommer ännu fler, ännu mer eftertryckligt, fråga sig om riskkapitalister bör ha med skattefinansierade välfärdstjänster att göra överhuvudtaget.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!