Debatt: Nu måste Juholt ge besked

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
I dag möts Håkan Juholt och Fredrik Reinfeldt för första gången i en debatt. Kanske får vi då äntligen svar på vad Juholt och Socialdemokraterna har att erbjuda väljarna. Det vi ser idag är en socialdemokratisk ledare som snarare levererar oklara visioner och retoriska putslustigheter, än konkreta politiska förslag.
Håkan Juholt gjorde entré med att lansera begreppet social demokrati. Social demokrati eller socialdemokrati - vad är skillnaden? Ingenting. Att Juholt ger sken av politisk nystart med en särskrivningstwist sammanfattar Socialdemokraternas politikutveckling. Stor i orden - liten på jorden.
Sveriges största oppositionsparti måste kunna leverera en trovärdig politik. Ett antal frågor kräver svar:
För det första - I valrörelsen nåddes ett brett politiskt samförstånd om behovet av att sänka momsen på restaurang- och cateringtjänster.
Förslaget innebär att momsen halveras, vilket beräknas få stor betydelse för branschen och sysselsättningen.

Enligt regeringens utredning skulle effekterna av förslaget innebära cirka 6 000 arbetstillfällen. Det är nya jobb som främst skulle nå de grupper som står längst ifrån arbetsmarknaden - unga och utlandsfödda.
Före valet drev även Socialdemokraterna förslaget, nu har Håkan Juholt sågat det vid fotknölarna. Vad är Socialdemokraternas besked? Överger Socialdemokraterna överenskommelsen som skapar 6 000 nya jobb?
För det andra - Socialdemokraterna har lovat att dubblera arbetsgivaravgiften för Sveriges unga. 94 procent av Sveriges småföretagare anser att detta är ett dåligt förslag, enligt en undersökning från Almega. Uppskattningsvis skulle det innebära ökade kostnader med 10 miljarder kronor - en kostnadschock för de arbetsgivare som valt att anställa unga. Detta innebär ett dråpslag både mot landets företagare och ett svek mot Sveriges unga som riskerar att förlora sina jobb. Kommer Socialdemokraterna hålla fast vid löftet om att dubblera arbetsgivaravgiften för unga?

För det tredje - regeringen vill införa nystartszoner i utanförskapsområden som präglas av extrem arbetslöshet. Jobb och företagande står därför i fokus för satsningen.
Genom att erbjuda särskilda skattelättnader till företag som etablerar sig i utanförskapsområden kan vi skapa ett växande lokalt näringsliv som genererar arbetstillfällen. Erfarenheter från Frankrike, Storbritannien och USA visar på framgångsrika resultat. Men Socialdemokraterna motsätter sig även detta förslag. Vad är då Juholts plan för att förbättra situationen i utanförskapsområdena? Socialdemokraterna är inne på sin tredje partiledare sedan jag tillträdde som riksdagsledamot. Men aldrig har förvirringen varit större än nu. Nu behöver Håkan Juholt ge konkreta besked. Annars riskerar mannen med de retoriska särskrivningarna att sluta som politisk parentes.
Det handlar om att leverera politik för förändring - som förbättrar vardagen för oss som lever i Sverige.

Olof Lavesson (M)

Riksdagsledamot från Malmö

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag