Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De rödgröna sviker välfärden

Magdalena Andersson, finansminister. Foto: Jessica Gow/Tt

Regeringen låtsas som att den satsar stort på välfärden. I själva verket kommer den rödgröna politiken att tvinga fram nya nedskärningar.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det låter bra när de rödgröna presenterar sina budgetsatsningar på välfärden. "Nu stärker vi resurserna till välfärden, bygger ut den och gör vården mer jämlik", basunerade en rödgrön trio ut på DN Debatt (21/9). Landstingen får en extra miljard kronor för att säkra en sjukvård i världsklass. Därutöver lovar S, MP och V gratis mammografi, gratis preventivmedel för unga, gratis glasögon för barn och gratis besök i primärvården för alla över 85 år.

Verkligheten är dock en annan. Låt oss börja med landstingens ansträngda ekonomi. Den nya miljarden som regeringen utlovar skärs ner med hälften redan år 2017. Och i pengar räknat täcker bidraget bara en liten del av de snabba kostnadsökningar som den slutna vården nu uppvisar. Bara i år ökar notan med över sex miljarder kronor. Det är en dramatisk utveckling, som bland annat drivs på av att andelen äldre i befolkningen ökar.

De många gratistjänsterna är ännu lurigare. Regeringen kompenserar visserligen landsting och kommuner för de uteblivna intäkterna. Men notan för den ökade efterfrågan springer staten ifrån.

Den som har svårt att tro att priset påverkar efterfrågan bör studera maxtaxan inom barnomsorgen som infördes år 2001. Den är ett klassiskt exempel på denna problematik. Även då fick kommunerna kompensation för minskade avgifter. Men det ingen hade förutspått var den kraftigt ökade efterfrågan på barnomsorg som följde i maxtaxans spår.

De rödgröna borde därför ärligt säga som det är. Alla nya gratiserbjudanden kommer i själva verket att urholka välfärdens kärna.

Så där kan man fortsätta. Regeringen lovar att kompensera kommunerna bättre för flyktingmottagandet. Det är förstås välkommet, men det täcker fortfarande inte kommunernas verkliga kostnader.

Sanningen är att de rödgröna inte tar bristerna i välfärden på särskilt stort allvar alls. Konjunkturinstitutet har räknat ut att det skulle kosta 100 miljarder kronor fram till år 2019 att behålla dagens välfärdsåtagande. Det ger ett hum om hur stora utmaningarna är.

Ingen kan förvänta sig att de rödgröna ska frigöra sådana enorma belopp. Det vore inte ens önskvärt att kompensera exempelvis bidrag och ersättningar fullt ut. Men att nöja sig med stora gester och små smulor är inte heller försvarligt.

Regeringen borde lova kommuner och landsting att man kommer att höja de generella statsbidragen ordentligt - låt säga med tio miljarder - under mandatperioden. Det skulle på allvar göra skillnad ute i vården, skolan och omsorgen till skillnad från dagens alla riktade statsbidrag som stökar till det för kommunerna och kan dras tillbaka när som helst.

De rödgröna har ingen politik för att rusta välfärden. Det vi ser är nyspråk för nedskärningar.

 

Läs också:

Plakatpolitik går före jobben för Magdalena Andersson

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!