Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De rödgröna spottar ur sig ännu ett hafsverk

Migrationsminister Morgan Johansson är inte speciellt noga med beredningskravet.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Miljöpartiet har varit drivande i att försöka få igenom lättnader för ensamkommande.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen säger att att migrationspolitiken ska vara hållbar, långsiktig och rättssäker. I praktiken staplar man tillfälliga hafsverk på varandra. 


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Ett förslag om lättnader för ensamkommande är det senaste tillskottet till det lapptäcke som regeringen kallar för migrationspolitik.

Redan när den så kallade gymnasielagen drevs igenom 2018 möttes den av häftig kritik. Lagstiftning ska ju vara generell, men här skulle en specifik grupp få tillfälliga uppehållstillstånd för studier. Lagrådet menade att ”gränsen var nådd för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”. 

Men trots de uppenbara bristerna – och att lagen egentligen var ett illa dolt MP-försök till amnesti – fanns ändå någon slags princip: Bara den som efter gymnasiestudierna skaffat sig ett varaktigt jobb och därmed kunde försörja sig själv skulle till slut få permanent uppehållstillstånd.

Den principen vill nu regeringen överge. I det förslag som presenterades på onsdagen föreslår regeringen att ensamkommande ska få räkna in studiemedel på halvtid (i kombination med jobb) som försörjning som grund för uppehållstillstånd.

Regeringen vill dessutom att ensamkommande som har en så kallad yrkesintroduktionsanställning – alltså ett subventionerat arbete – också ska ha rätt till permanent uppehållstillstånd. Principen om egenförsörjning skulle därmed slutgiltigt vara satt ur spel. 

Det är orättvist att personer som har fått avslag på sina asylansökningar ska få permanent uppehållstillstånd bara för att de deltar i arbetsmarknadspolitiska åtgärder

Med hänvisning till pandemin vill regeringen även förlänga den tid som ensamkommande har på sig att hitta arbete efter studierna, från sex månader till ett år. Märkligt nog föreslås lagen träda i kraft den 20 juli i år – det vill säga ungefär samtidigt som vaccinationskampanjen kan tänkas få effekterna av covid-19 att börja klinga av i Sverige.

Socialdemokraterna har det senaste året försökt framställa sig självt som värnare av den liberala demokratin. En minst sagt illasittande kostym för Carl Lidboms gamla parti.

För till en sådan ordning hör ju att lagstiftning ska tas fram i god ordning; opposition och remissinstanser måste få tillräckligt med tid på sig att granska regeringens förslag.  

Men trots att migrationsminister Morgan Johansson aviserade lättnaderna för ensamkommande redan i oktober presenterades utkastet till lagrådsremiss först i februari. Därmed blir remisstiden blott två veckor, i stället för normala tre månader. 

När Socialdemokraterna och Miljöpartiet har svårt att samsas får beredningskravet i grundlagen helt enkelt stryka på foten.

Regeringen med MP i spetsen försöker sälja in lättnaderna för ensamkommande med argument om rättvisa. Men det är tvärtom orättvist att personer som har fått avslag på sina asylansökningar ska få permanent uppehållstillstånd bara för att de deltar i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, samtidigt som personer med skyddsskäl får nöja sig med temporära uppehållstillstånd.  

Måtte riksdagen sätta stopp för det här hafsverket.


KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.