Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De nordiska länderna har rätt att porta svenskar

Flera partier i Danmark vill öppna gränserna mot Tyskland och Norge – men inte mot Sverige. Här kontroll vid Öresundsbron.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Sverige pekas ut som ett hinder mot att återskapa den fria rörligheten inom Norden. På bilden nordiska flaggor utanför ett möte mellan de nordiska statsministrarna i fjol.Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utrikesminister Ann Linde menar att restriktioner som riktas mot svenska medborgare skulle utgöra en form av särbehandling som inte är tillåten enligt EU:s regelverk.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige har valt att möta pandemin med färre restriktioner än grannländerna.

Då kan vi inte gnälla i fall svenskar hindras från att resa dit i sommar.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Under pandemin har flera nordiska länder infört inreseförbud för utländska medborgare. När regeringarna nu planerar att delvis öppna gränserna igen pratas det dock om att hålla svenskarna borta.

Flera partier i Danmark vill öppna gränserna mot Tyskland och Norge – men inte mot Sverige. Den norska statsepidemiologen flaggar för att inte tillåta fritidsresor mellan Sverige och Norge när övriga reserestriktioner lättas. Och den finländska inrikesministern pekar på Sverige som ett hinder mot att återskapa den fria rörligheten inom Norden.

Diskussionerna har fått utrikesminister Ann Linde att reagera. Hon menar att restriktioner som riktas mot svenska medborgare skulle utgöra en form av särbehandling som inte är tillåten enligt EU:s regelverk. 

– Jag har haft kontakt med den danska utrikesministern. Vi förutsätter att man får en bra lösning på det här och att svenskar inte kommer att diskrimineras, sa hon till TT i förra veckan.

Men anledningen till att grannländerna tvekar inför att släppa in svenskar är inte att vi är just svenskar – utan att smittspridningen av det nya coronaviruset är betydligt mer omfattande i Sverige än i övriga Norden.

Det är förståeligt om regeringar som har tagit till mycket hårda åtgärder för att hålla smittspridningen i schack inte vill riskera att få det arbetet tillintetgjort genom att svenskar – som levt under lättare restriktioner – för med sig smitta. EU-kommissionen är också tydlig med att medlemmarna faktiskt får göra åtskillnad mellan olika länders medborgare baserat på den epidemiologiska situationen i hemlandet.

Man kan invända att smittspridningen är lägre i Skåne än i Köpenhamnsregionen. Men när svenska myndigheter inte gör någon regional åtskillnad i sina rekommendationer är det svårt att begära att Danmark ska göra det. Att skilja skåningar från andra svenskar vid danska gränsen torde också medföra en del praktiska bekymmer.

Den bästa metoden för att se till att hålla gränserna öppna är inte att rya om diskriminering.

Ann Lindes kritik framstår också som märklig av andra skäl. Utrikesdepartementet förlängde nyligen sin avrådan från alla icke nödvändiga resor till utlandet fram till åtminstone den 15 juli. Vad är egentligen linjen? Svenskar bör absolut inte åka till Danmark, men om de INTE har rätt att göra det är det diskriminering?

Anders Tegnell är i stället kritisk mot reseförbuden ur ett epidemiologiskt perspektiv.

– All erfarenhet talar för att det inte är svenskar som åker till Norge som tar med sig smittan till Norge. Det är norrmän som varit på en annan plats som tar med sig smittan hem, säger han till DN

Men om det är sant undrar man varför det var så viktigt att stänga de svenska skidanläggningarna i påskas. Är stockholmarna att betrakta som smittsamma i Åre men inte i Trysil?

Den fria rörligheten har tjänat Norden mycket väl. Om gränserna förblir stängda hotas stora ekonomiska värden. Men det bästa sättet att hålla gränserna öppna är inte att rya om diskriminering. Det är att ta kontroll över smittan med fler tester och bättre smittspårning och därigenom skapa förtroende hos grannländerna.

Det är på den uppgiften regeringen borde lägga sin energi.