Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turistbråket är en bricka i ett smutsigt spel

Kinas ambassadör Gui Congyou kräver att Sverige ber om ursäkt för att tre kinesiska turister bars ut från ett hotell av polis.
Svenska poliser bär ut kinesiska turister som vägrade att lämna ett vandrarhem i Stockholm.

Kina använder Sverige som labbråtta för att testa nya sätt att pressa västländer till tystnad. Det bör inte ske ostraffat.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Tre kinesiska turister ville sova över i lobbyn till ett svenskt vandrarhem. När de ombads att gå började de bråka – varpå polisen kom och bar ut dem. Där kunde historien ha tagit slut, om inte den kinesiska ambassaden och den statskontrollerade kinesiska pressen blåst upp ett polisiärt rutinärende till en diplomatisk kris. 

I en intervju med Expressen krävde Kinas ambassadör "en ursäkt och bestraffning av poliserna och kompensation" eftersom turisternas mänskliga rättigheter ska ha kränkts. Kinesiska myndigheter avråder nu turister från att resa till Sverige – som i de stora tidningarna utmålas som västra Europas farligaste land. 

Men från svensk sida har det varit ovanligt tyst. 

Varken utrikesdepartementet, Visit Sweden eller experter som TT varit i kontakt med ville uttala sig – inte ens med löfte om anonymitet och källskydd. Först på fredagskvällen uttalade sig utrikesminister Margot Wallström (S), och då för att säga att "det här har hanterats av polisen, vi har inte mer att säga".

"Censuren är mycket utbredd i Kina, men ännu mer effektiv är självcensuren. Den når ända till Sverige", säger Jojje Olsson, journalist med inriktning på Kina, till nyhetsbyrån.

Kommunistdiktaturen hotar kritiker

Den som uttalar kritik mot det kinesiska kommunistpartiet – oavsett om det är en privatperson, ett företag eller en stat – kan räkna med repressalier. Det kan handla om indragna visum, smutskastning och ekonomisk bojkott. Många väljer att böja sig för hoten. Efter påtryckningar ändrade SAS sin hemsida så att Taiwan ser ut att tillhöra Kina.

"Det är delvis ett test för att se hur svenska myndigheter reagerar. Det är ganska tacksamt att göra det mot ett litet land. Dessutom råkar Sverige vara ett av de mest uttalade länderna när det gäller försvar av mänskliga rättigheter", säger Jerker Hellström som forskar om Kina vid FOI till Expressen.

Det är inte svårt att se varför Kina skulle vilja lansera en kampanj mot Sverige just nu. Bara ett par dagar innan incidenten med turisterna besökte Dalai Lama Sverige – något som milt sagt inte uppskattades av Kina. 

Dessutom har den kinesiska statsledningen under de senaste veckorna fått hård kritik av FN och internationella medier för koncentrationslägren i Xinjiang, där en miljon uigurer hålls fängslade för "omskolning". 

Genom att trycka till människorättsvurmande Sverige kan kommunistpartiet få andra västländer att tänka till innan de luftar kritik mot Mittens rike. Självcensur är den mest effektiva tankekontrollen.

Dags att omforma relationerna med Kina

Australien, Kanada och USA har börjat omforma sina relationer med Kina. EU är också på väg – den nya "strategin för att sammankoppla Europa med Asien" som presenterades i veckan tyder åtminstone på det. 

En viktig lärdom borde vara att västvärlden måste hålla ihop. Lika enkelt som det är att skrämma ett litet land till att böja sig för en stormakts vilja, lika svårt är det att knäcka en samlad union.

Sverige måste be EU-länderna att göra ett gemensamt uttalande där de tillbakavisar Kinas absurda krav. En svensk tiger inte still.

 

Läs också: 

Sverige ska inte kröka rygg för Kinas diktatur