Därför har Löfven sin bästa tid bakom sig

Mycket talar för att Socialdemokraterna kommer att få färre skäl att fira framöver.
Foto: NORA LOREK

Stefan Löfven ser ut som en vinnare i SCB:s mätning. Men mycket talar för att Socialdemokraterna har sin bästa tid bakom sig.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det finns mycket intressant att vaska fram i den senaste partisympatimätningen från SCB. En sådan sak är de stora partiernas revansch. Såväl Socialdemokraterna (32,6 procent) som Moderaterna (22,2 procent) går starkt och skulle åtminstone i teorin kunna bilda en majoritetsregering ihop efter nästa val.

Spegelbilden av detta är småpartiernas kris. Det är i denna bottenstrid som valet nästa år kan komma att avgöras. Inte mindre än tre partier återfinns numera kring fyraprocentsspärren - KD och MP strax under, medan Liberalerna nätt och jämnt kravlar sig över (4,2 procent).

För Liberalerna kan Ulf Kristersson visa sig vara något av en lieman. Den nya moderatledaren är just en sådan resonerande politiker som kan tänkas appellera till klassiskt folkpartiska väljarsegment som högutbildade i storstäder.

En som har skäl att vara glad är däremot Stefan Löfven. Medan socialdemokrater åker på det ena svidande nederlaget efter det andra runtom i Europa tycks de svenska dito ha hittat nyckeln till framgång. Gråsossen må vara oälskad av vänsterns debattörer, men väljarna nickar gillande.

Men tittar man bortom SCB-mätningen ser man att utgångsläget för Socialdemokraterna faktiskt har försämrats jämfört med i våras. Då krisade alliansen med ett moderat parti i fritt fall efter öppningen mot SD. 

Högkonjunkturen tycktes ohotad och S nylanserade sig själv som det tuffa partiet för ordning och reda. Strategin var lika enkel som genial: Först skulle högern neutraliseras i de hårda frågorna; sedan skulle valet vinnas i en klassisk konflikt mellan höger och vänster kring de mjuka frågorna.

Sedan kom skandalen kring Transportstyrelsen som ifrågasatte regeringsdugligheten och tvingade bort inrikesminister Ygeman. I förra veckan gav S dessutom vika för MP i migrationspolitiken och accepterade ett slags gymnasieamnesti för ensamkommande.

Hela strategin om att gå högern till mötes i de hårda frågorna är nu i gungning. Det går inte längre att lita på "ordning- och reda-sossarna". Ena stunden ska tiggeriet bort och ett nej ska vara ett nej. I nästa stund ska tiggeriet få vara kvar och ett nej blir ett ja.

Allt talar för att detta vacklande kommer att skada Socialdemokraterna i valet. Till det ska läggas att Moderaterna har fått ett fungerande ledarskap igen liksom att bilden av den svenska ekonomin inte längre är lika entydigt ljus.

Fallet i bostadspriserna skulle kunna bli en X-faktor i valet nästa år. Effekten är dubbel; dels kan hushållen dra ner på sin konsumtion om de uppfattar att värdet på deras boende faller. Dels kommer byggandet att bromsa in, vilket står för en betydande del av svensk BNP.

Det återstår nio månader kvar till valet och mycket kan hända än. Men en hel del talar för att Socialdemokraterna kommer få färre skäl att fira framöver.Läs också: Svensk ekonomi är som en föräldrafri lånefest