Mycket talar för att Socialdemokraterna kommer att få färre skäl att fira framöver. Foto: NORA LOREK
Mycket talar för att Socialdemokraterna kommer att få färre skäl att fira framöver. Foto: NORA LOREK

Därför har Löfven sin bästa tid bakom sig

Publicerad

Stefan Löfven ser ut som en vinnare i SCB:s mätning. Men mycket talar för att Socialdemokraterna har sin bästa tid bakom sig.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det finns mycket intressant att vaska fram i den senaste partisympatimätningen från SCB. En sådan sak är de stora partiernas revansch. Såväl Socialdemokraterna (32,6 procent) som Moderaterna (22,2 procent) går starkt och skulle åtminstone i teorin kunna bilda en majoritetsregering ihop efter nästa val.

Spegelbilden av detta är småpartiernas kris. Det är i denna bottenstrid som valet nästa år kan komma att avgöras. Inte mindre än tre partier återfinns numera kring fyraprocentsspärren - KD och MP strax under, medan Liberalerna nätt och jämnt kravlar sig över (4,2 procent).

För Liberalerna kan Ulf Kristersson visa sig vara något av en lieman. Den nya moderatledaren är just en sådan resonerande politiker som kan tänkas appellera till klassiskt folkpartiska väljarsegment som högutbildade i storstäder.

En som har skäl att vara glad är däremot Stefan Löfven. Medan socialdemokrater åker på det ena svidande nederlaget efter det andra runtom i Europa tycks de svenska dito ha hittat nyckeln till framgång. Gråsossen må vara oälskad av vänsterns debattörer, men väljarna nickar gillande.

Men tittar man bortom SCB-mätningen ser man att utgångsläget för Socialdemokraterna faktiskt har försämrats jämfört med i våras. Då krisade alliansen med ett moderat parti i fritt fall efter öppningen mot SD. 

Högkonjunkturen tycktes ohotad och S nylanserade sig själv som det tuffa partiet för ordning och reda. Strategin var lika enkel som genial: Först skulle högern neutraliseras i de hårda frågorna; sedan skulle valet vinnas i en klassisk konflikt mellan höger och vänster kring de mjuka frågorna.

Sedan kom skandalen kring Transportstyrelsen som ifrågasatte regeringsdugligheten och tvingade bort inrikesminister Ygeman. I förra veckan gav S dessutom vika för MP i migrationspolitiken och accepterade ett slags gymnasieamnesti för ensamkommande.

Hela strategin om att gå högern till mötes i de hårda frågorna är nu i gungning. Det går inte längre att lita på "ordning- och reda-sossarna". Ena stunden ska tiggeriet bort och ett nej ska vara ett nej. I nästa stund ska tiggeriet få vara kvar och ett nej blir ett ja.

Allt talar för att detta vacklande kommer att skada Socialdemokraterna i valet. Till det ska läggas att Moderaterna har fått ett fungerande ledarskap igen liksom att bilden av den svenska ekonomin inte längre är lika entydigt ljus.

Fallet i bostadspriserna skulle kunna bli en X-faktor i valet nästa år. Effekten är dubbel; dels kan hushållen dra ner på sin konsumtion om de uppfattar att värdet på deras boende faller. Dels kommer byggandet att bromsa in, vilket står för en betydande del av svensk BNP.

Det återstår nio månader kvar till valet och mycket kan hända än. Men en hel del talar för att Socialdemokraterna kommer få färre skäl att fira framöver.

 

 

Läs också: Svensk ekonomi är som en föräldrafri lånefest

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag