Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S lovar barnmorskor som inte existerar

Foto: MARKO SÄVÄLÄÄ / TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna lovar en barnmorska per födande. Men där partiet redan styr flyr personalen från BB-avdelningarna.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Socialdemokraterna trängtar efter regional makt, framför allt i Stockholm efter tolv år av borgerligt styre. Irene Svenonius moderata skyltfönster ska förvandlas till Aida Hadzialics S-märkta mönstermonter. 

Dålig arbetsmiljö och massavhopp av barnmorskor ska därför bli ett minne blott, förklarade socialminister Lena Hallengren (S) och Stockholms oppositionsregionalråd Hadzialic på en presskonferens i torsdags.

Och inte bara det. Standarden inom förlossningsvården ska höjas i alla S-ledda regioner efter valet. ”En barnmorska per födande”, så lyder det nya vallöftet.

I dag styrs endast en region, Västerbotten, ensamt av vänstern. Hur ligger det till med barnmorskeförsörjningen där, måntro? Jo, under de senaste två åren har miljonkostnaderna för hyrbarnmorskor ökat lavinartat, enligt siffror från Folkbladet. Den största kostnaden står Lycksele BB för. Där har flera barnmorskor slutat, nämligen, på grund av arbetsmiljöproblem.

Sanningen är att det råder enorm brist på barnmorskor i Sverige. Inte fläckvis, utan i hela landet. Samtliga 21 regioner jagar jordemödrar med ljus och lykta, konstaterade Socialstyrelsen i en rapport i våras.

Brist på utbildad personal ser i princip alla regioner som ett kärnproblem. Stora pensionsavgångar plågar två av tre regioner och konkurrens från andra arbetsgivare är ett gissel för hälften. 

”Att lova en barnmorska per födande, är inte det lite som att önska fred i världen?”

Region Skåne nämner också befolkningsökningen som en delförklaring medan Västmanland påpekar att allt fler förlossningar har blivit utdragna och komplicerade, vilket kräver mer personal. 

Den utvecklingen lär inte vända, vare sig i Västmanland eller i resten av landet. Metoder som IVF och ägg- och embryodonation har gjort det lättare för kvinnor att bli gravida i ”mogen” ålder. Det är en stor frihetsvinst för individen, men äldre mödrar löper större risk att drabbas av komplikationer, både under graviditet och under förlossning. 

Det är en komplex bild, således. Men Socialdemokraterna har en plan: Fler barnmorskor ska utbildas och arbetsmiljön och personalens villkor ska förbättras.

Och, visst, det är utmärkt att utbilda fler – men det är ingen enkel fix. Utbildningen tar minst 4,5 år och det råder stor brist på praktikplatser, VFU. Den flaskhalsen blir allt trängre.

En annan spännande utmaning för Socialdemokraterna är att de flesta barn i Sverige föds på sommarhalvåret – det vill säga under semestertider. Hur man tänker ordna så att ”en barnmorska per födande” fungerar under vårdkrisernas juni och juli återstår att se. 

Det är lätt att instämma med den reporter som ställde följande fråga till Lena Hallengren: ”Att lova en barnmorska per födande, är inte det lite som att önska fred i världen?”