Opinionsmätningarna visar att statsminister Helle Thorning-Schmidt leder solklart i danska valet, som hålls i morgon. Foto: Francis Dean/Allover press

Opinionsmätningarna visar att statsminister Helle Thorning-Schmidt leder solklart i danska valet, som hålls i morgon.

 Foto: Francis Dean/Allover press

Danmark nobbar EU:s solidaritet

Publicerad

En tidigare uträknad socialdemokratisk statsminister som har medvind i opinionsmätningarna. En skandalomsusad borgerlig partiledare som utmanare. Och en missnöjespolitiker som velar om huruvida han ska sitta i en regering eller inte.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Så ser startfältet i sammandrag ut inför torsdagens danska folketingsval. Någon segrare lär inte kunna koras direkt efter vallokalsundersökningen. Matchen mellan blocken är alldeles för jämn.

Dansk Folkepartis ordförande Kristian Thulesen Dahl vill inte säga om partiet tänker sätter sig i regering vid en borgerlig valseger. Och det har sina skäl: affärsidén för populistpartier är ju att sitta i opposition och beklaga sig över tillståndet i nationen.

Lars Løkke Rasmussen, partiledare för det högerliberala Venstre, kunde å sin sida inte hålla isär sina egna och partiets pengar. Det blev bland annat exklusiva kostymer och en tripp till Mallorca med familjen på partiets nota.

Det är därför självklart att statsminister Helle Thorning-Schmidt satsar på förtroendekortet i slutspurten och frågan om vem väljarna litar mest på - "stoler mest på". Och just i detta personval vinner Thorning-Schmidt solklart, visar opinionsmätningarna.

EU-valet för drygt ett år sedan innebar en kalldusch för de etablerade partierna. Dansk folkeparti segrade överlägset med 26,7 procent av rösterna.

För att locka tillbaka tidigare S-väljare har Thorning-Schmidt närmat sig Dansk Folkepartis retorik och politik. Den som kommer till Danmark ska minsann arbeta, är budskapet på hennes affischer. Och under rubriken "Velfærdsturism" lovar Socialdemokraterna att skärpa kontrollerna.

Invandringspolitik är ett stående inslag i varje dansk valrörelse. Thorning-Schmidt noterar belåtet att antalet asylsökande har sjunkit sedan hon aviserade en ytterligare skärpning av asylreglerna. Nu har dock näringslivet protesterat: Debattklimatet riskerar att göra det svårare att rekrytera kvalificerad utländsk arbetskraft till Danmark.

Om något visar den danska valrörelsen på svårigheten med att realisera EU:s ambition om att flyktingmottagandet ska fördelas något lite jämnare bland medlemsländerna.

År 2014 tog Sverige emot drygt 80 000 asylsökande, medan Danmark tog emot omkring 14 000 asylsökande. Räknar man per capita tog svenskarna ändå emot tre gånger så många flyktingar som danskarna. Trots den stora skillnaden är skärpta regler att vänta i Danmark oavsett valutgång.

En del av flyktingarna lär därmed fortsätta över Öresundsbron till Sverige i stället. Och eftersom ingen har hört Stefan Löfven läxa upp sin socialdemokratiska statsministerkollega i Köpenhamn för flyktingpolitiken är det tyvärr inte trovärdigt när Löfven pratar om att "andra länder måste ta större ansvar."

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag