Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dags för USA-högerns mähän att bekänna färg

Presidentens supportrar på onsdagen.
Foto: USA TODAY NETWORK / MICHAEL CHOW/THE REPUBLIC VIA IM SIPA USA
Donald Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är nu eller aldrig för Republikanerna. Partiet måste fördöma Trumps absurda framträdande i natt – annars riskerar saker att spåra ur fullständigt. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

”Så här ser jag det: Folket har talat. För oss är demokratin helig. USA kommer alltid först.” 

Så sammanfattade George H W Bush nederlaget mot Bill Clinton på valnatten 1992 – senast en sittande president förlorade ett amerikanskt val. Snyggt, förvisso, men inte särskilt märkvärdigt. Bush var ju en hedersman, precis som presidenter förväntades vara. 

Ställ det mot Donald Trumps agerande de senaste dagarna. Redan på valnatten utropade presidenten sig själv till segrare trots att endast hälften av rösterna räknats. På torsdagen krävde han ett omedelbart stopp för rösträkningen via Twitter. Och natten till fredag höll han ett tal som sannolikt kommer att gå till historien som det mest skändliga en president hållit i modern tid. 

Från sitt podium i Vita huset förklarade Trump lugnt och sansat att han vunnit valet men att det stulits av mörkerkrafter, däribland techbolagen och Wall Street. Tonen var så extrem att flera tv-bolag bröt i direktsändning.

Avsikten är glasklar: att undergräva valets och därmed resultatets legitimitet. 

Ett mycket stort ansvar vilar nu på Republikanska företrädare. De har låtsats som om det regnar i fyra år, men detta är något annat och värre. Presidenten försöker mycket målmedvetet att ogiltigförklara ett val för att resultatet inte faller honom i smaken. Nästan 70 miljoner människor röstade på honom, många tror på vartenda ord han säger, och han förklarade just att motståndarsidan är på väg att kuppa sig till makten. 

Inte ens svansviftarna i kongressen kan relativisera allvaret i det. 

Listan över Trumps angrepp på demokratins normer kan göras längre än tiden det tar för Nevada att räkna klart sina röster.

Flera tycks som tur är redan ha spottat upp sig någotsånär. Senatsledaren Mitch McConnell har kallt förklarat att rösterna ska räknas. Allierade i tv-panelerna inskärper att Trump leker med elden. Och Republikanska guvernörer har dömt ut presidentens attacker som ”skandalösa”, ”mycket oroväckande” och ”skräp”. 

Till och med Fox News låter annorlunda än före valet.

Det speglar såklart det troliga resultatet. Trumps chanser att vinna omval är minimala och hans formella makt över partiet därmed i dalande. Att stå upp mot presidenten är betydligt lättare än i måndags. 

Men kanske finns också en mer uppbygglig förklaring? Listan över Trumps angrepp på demokratins normer kan förvisso göras längre än tiden det tar för Nevada att räkna klart sina röster. Men inget av dem har varit så avgjort antidemokratiskt som detta. Kanske har gränsen passerats för vad till och med Republikanerna klarar av? 

Låt det bli ett uppvaknande i så fall. De senaste fyra åren har varit ett slags studie i hur ett fint gammalt parti – Reagans! Lincolns! – kan degenerera till något annat och mörkare, oftast under förevändningen att man sätter sakpolitiken främst.

Vill man sona för det och återupprätta en smula av den heder man försakat under de senaste fyra åren är det läge att ta samlad ton nu. 

Republikanerna måste visa att man fortfarande är ett pålitligt demokratiskt parti. Ta avstånd från Trump. Var mer som George H W Bush.