Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dags att syna SD i sömmarna

Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD vill få till stånd en folkomröstning om att lämna EU redan under nästa mandatperiod. SD:s nya sympatisörer borde dra öronen åt sig.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN och NILS JAKOBSSON / © BILDBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / © BILDBYRÅN

Jimmie Åkesson (SD) vill ha en ny folkomröstning om EU redan under nästa mandatperiod. Det är en viktig påminnelse om att en röst på SD är mycket mer än en proteströst.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det påpekas ofta att den politiska debatten lider av SD-fixering. Det mesta analyseras i termer av huruvida Sverigedemokraterna gynnas eller inte. För mycket fokus på migrationsfrågorna? Det gynnar SD! Att strunta i att ta replik på Jimmie Åkesson i riksdagen? Det spelar SD i händerna!

Men på ett annat plan ägnas SD förbluffande litet intresse. Vi talar om ett parti som har gått som raket i mätningarna den senaste tiden. Men i stället för att analysera SD:s uppgång har all uppmärksamhet riktats åt de partier som i stället tappar väljare. S-krisen har diskuterats ur alla upptänkliga vinklar.

Intresset är också påfallande svagt för hur Sverigedemokraterna tänker använda sin nyvunna makt för att påverka regeringsbildningen efter valet liksom för partiets sakpolitik. SD behandlas mer som en obehaglig smitta än ett parti som bör granskas och ställas till svars som alla andra.

SD vill ha en snabb folkomröstning om att lämna EU 

Det är olyckligt på flera sätt. Många av SD:s nya väljare är före detta moderater och socialdemokrater. En del av dem har antagligen tagit steget för att markera sitt missnöje med den förda invandringspolitiken eller för att Jimmie Åkesson låter överraskande sansad i partiledardebatter.

Men det kommer mycket mer på köpet för den som lägger sin röst på SD, som de senaste dagarnas skriverier om Björn Söder påminner om. 

I en intervju i Dagens Industri berättar Jimmie Åkesson att han vill få till stånd en folkomröstning om att lämna EU redan under nästa mandatperiod. Det är i och för sig ingen nyhet att SD ogillar EU, men att partiet vill driva på för en "Swexit" i närtid får ändå ses som överraskande. Röran kring Brexit borde ha haft en avkylande effekt, kan man tycka.

Efter valet kan riksdagen således bestå av drygt en tredjedel EU-motståndare, eftersom SD har sällskap av V i denna fråga. Det är dåliga nyheter.

Sverige har en djup värdegemenskap med EU

Man behöver inte älska allt med EU för att inse vikten av att unionen finns. Det går att rikta legitim kritik på en rad områden. Såväl euron som migrationen har orsakat stora spänningar inom unionen som inte har hanterats i tid.

EU borde göra mer för att stävja bedrägerier och stöldligor som utnyttjar den fria rörligheten inom Schengen. För mycket pengar slösas på jordbrukssubventioner, och rörelsen mot mer av överstatlighet bör bromsas.

Men det är sådant man grälar om inom familjen. Sverige har en djup värdegemenskap med övriga Norden och EU, och den kommer bara att bli viktigare i en värld där USA under Trump drar sig undan och Rysslands och Kinas makt växer. Ensam är inte stark.

Men det handlar också om krassa nyttokalkyler. 59 procent av svensk export går till EU och 71 procent av vår import kommer därifrån. Den inre marknaden är en fantastisk uppfinning som är livsviktig för svensk ekonomi.

SD:s nya sympatisörer bör dra öronen åt sig.


 Läs också: Lär av Google: SD kan bli näst störst