Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dags att stoppa friskoleskojarna

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det är dags att sätta åt oseriösa skolkoncerner som Thoréngruppen. Skolan är ingen vanlig marknad.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Thorén Innovation School på Östermalm i Stockholm ska stängas. Det beslöt Skolinspektionen efter en lång process av inspektioner, vitesförelägganden och uppföljningar. Eleverna får inte den undervisningstid de har rätt till, skolmiljön präglas av stök och lärarna ger varken instruktioner eller stöd. 

Eleverna tittar på film på sina datorer med hörlurarna på under lektionstid, utan att lärarna säger till – även när inspektörerna sitter med i klassrummet. När eleverna ställer frågor får de svaret: Googla, eller fråga en kompis.

Skolinspektionen skriver att "huvudmannen saknar förmåga att säkerställa att eleverna får sin rätt till en god utbildning tillgodosedd". Både rektorn och huvudmannen skyller alla problem på lärarna – enligt rektorn saknar de "rätt personlighet". Sedan dess har 11 av 13 lärare sagt upp sig eller fått sparken, men enligt Thoréngruppen har nya behöriga lärare rekryterats.

Thoréngruppen har bluffat förut

Erfarenheten säger dock att man ska ta Thoréngruppens ord med en rejäl skopa salt. För några år sedan avslog Skolverket samtliga 44 ansökningar som företaget hade skickat in om att öppna eller utvidga friskolor – eftersom man misstänkte att Thoréngruppen lämnat in falska uppgifter i underlagen. Åtta anställda påstods ha intervjuat 46 000 personer. Stickprov visade att av 17 kontrollerade arbetsgivare, som enligt Thoréngruppen skulle stå för praktikplatser, hade 15 aldrig haft någon kontakt med skolan.

Flera friskolor har lovat fler praktikplatser än de skakat fram. För tre veckor sedan beslöt Skolverket att kräva tillbaka 28 miljoner kronor i statsbidrag från Praktiska gymnasiet, som bedriver ett trettiotal skolor runtom i landet. Granskningen visade att det fanns brister i praktikavtalen för nästan 1200 elever.

S föreslår etableringsstopp

Det finns naturligtvis goda exempel, men också ett antal skolkoncerner som satt i system att locka elever med löften om datorer, uteluncher eller flådiga framtidsvisioner (som Thoréns influencer-linje, som ska skola gymnasister till att bli Instagramkändisar) – men som i stället håller kostnaderna nere genom att tulla på kvaliteten. 

För friskoleskojarna är det viktiga att skolpengen rullar in, inte att eleverna går ut med godkänt.

Socialdemokraterna presenterade under onsdagen ett vallöfte om stopp för nya vinstdrivande skolor, i väntan på att regelverkan kan stramas åt även för de existerande. Det är ett förslag som förtjänar att tas på allvar.

"Skolan kan aldrig ses enbart som en tjänst på en marknad. En elev som går ut skolan med dåliga kunskaper kan inte gå tillbaka och få ersättning", sa gymnasieminister Anna Ekström (Skolvärlden 20/6). Däri har ministern rätt. 

Att svenska politiker har släppt in oseriösa huvudmän i skolan är ett oförlåtligt svek mot eleverna. Det är hög tid att städa upp efter skolfesten.

 

Läs också: 

Buskapitalisterna måste ut ur skolan