Dags att lätta på 50-gränsen

Danny Saucedo fick i alla fall uppträda på den ödsliga allsången på Skansen. Modepolisen ingrep inte heller,.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND
Bilbingo anno 2012. I år missar många föreningar intäkterna på grund av folksamlingsförbudet.
Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP
Abborrbacken. För många det Lidingö kommun är mest känd för. Också den som inte sprungit klassikerloppet har hört talas om utmaningen.
Foto: Lidingöloppets instagram
Fredagen den 27 mars beslutade regeringen att förbjuda allmänna sammankomster med fler än 50 närvarande.
Foto: STAFFAN JOHANSSON / KVP

Spridningen av covid-19 har minskat rejält sen i våras. Därför är det dags att lätta på 50-gränsen för allmänna sammankomster. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Fredagen den 27 mars beslutade regeringen att förbjuda allmänna sammankomster med fler än 50 närvarande för att ”motverka epidemi”, som det heter i ordningslagen.

Två dagar senare trädde förbudet i kraft. Teatrar och biografer stängde, föreläsningar ställdes in, de idrottstävlingar som ändå hålls är små och publikfria.

Företagare, anställda och ideella föreningar har drabbats stenhårt. Det statliga krisstödet är ringa, om det alls finns att få.

Åtgärden var berättigad i krissituationen. När det är bråttom går det inte att fila på detaljer och göra undantag.

Regeringen har lovat följa utvecklingen och upphäva förordningen när den inte behövs. Nu är det läge att lätta på 50-förbudet. Med förnuft.

Smittspridningen är relativt nu låg. Visserligen går den upp i Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport, men det handlar om 20 fall per 100 000 invånare. 13 personer las in på iva.

Därför bör man kunna öppna kultur- och idrottssverige så sakteliga igen.

Samlingsförbudet har fått ett antal följder som utmanar logiskt tänkande.

Samlingsförbudet har fått ett antal följder som utmanar logiskt tänkande. Ta stoppet för bilbingo - kan något vara mer coronasäkert än att alla deltagarna sitter i sina egna fordon?

Stora restauranger har öppet, med gott avstånd mellan de besatta borden. De kan ha 250 matgäster samtidigt på Pite Havsbad, men inte om Danny Saucedo showar för dem.  

Då räknas det som allmän sammankomst och förbjuds. Saucedo fick inte uppträda för hundra på kräftskiva på Hotell Borgholm heller.

I Lidingöloppet plågar sig löpare runt ön i 30 kilometer. Arrangörerna hade tänkt sig starter i små grupper i höst så att det inte skulle vara mer än 50 personer i mål- och startområde på en gång.

Det gick inte. Polisens bedömning var att det inte får vara mer än 50 deltagare totalt - en per 600 meter. Så långt är det inte mellan joggarna på städernas trottoarer, gångstigar och parker. 

Det är sannolikt inte klokt att öppna dörrarna för fulla teaterhus, kyrkor, idrottsplatser och föreläsningssalar än. Men det måste gå att hitta en medelväg.

Folkhälsomyndigheten kan ge råd om att åtminstone hälften av platserna ska vara tomma

Till exempel att Folkhälsomyndigheten ger råd om att åtminstone hälften av platserna ska vara tomma, att publiken sitter i varannan stol i kryss så att man aldrig har någon direkt framför sig på nästa rad. Och varför inte med munskydd på?

Att alla dessa cykel-, skid-, sim- och springtävlingar som många människor älskar får genomföras med individuella starter eller början i små grupper.

I SvD hävdar ett gäng centerpolitiker från kommuner med Vasaloppet, Vansbrosimmet, Vättern runt och Lidingöloppet att 50-gränsen är ett hot mot folkhälsan.

Det är att ta i. Däremot är det ett enormt ekonomiskt avbräck för arrangörerna. Precis som det är för privatteatrar och konsertarrangörer. Förbudet har drabbat dem som mist jobbet värst.

Men det är också illa för alla som längtar efter de stora känslorna. Utan levande idrott och kultur i fler månader försmäktar vi i detta land.