Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dags att granska välfärdskapitalet

Friskolekoncernen Academedia har gjort en rad uppseendeväckande rekryteringar på senare tid.Foto: BRITA NORDHOLM / TT / TT NYHETSBYRÅN
Det sker många sidbyten mellan politiken och friskolelobbyn.Foto: SHUTTERSTOCK
Ann-Marie Begler var generaldirektör på Skolinspektionen mellan 2008 och 2015.Foto: BERTIL ERICSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svängdörrarna mellan staten och välfärdskapitalet är ett växande problem, som riskerar att korrumpera beslutsfattandet i Sverige.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den börsnoterade friskolejätten Academedia AB presenterade på måndagen en spektakulär värvning till sin styrelse – Ann-Marie Begler. Begler var generaldirektör på Skolinspektionen under åren 2008-15 och har gjort sig känd som en oförvitlig tjänsteman med ovanligt stor integritet.

Inga karantänsregler i världen kan förbjuda höga tjänstemän att göra vad de vill i livet fem år efter avslutad tjänst. Så långt finns inget att invända. Ändå skaver det att Skolinspektionens tidigare GD sätter sig i styrelsen för den mäktigaste friskolekoncernen i Sverige.

”Beglers gedigna erfarenhet av offentlig verksamhet bedöms även vara en stor tillgång för Academedias verksamhet”, skriver bolaget. Jojo, fattas bara.

Värvningen är bara den senaste i raden av uppseendeväckande rekryteringar från Academedias sida. 2017 lyckades företaget locka över Skolverkets kommunikationschef och året därpå även myndighetens rättschef.

Vad gör det med maktbalansen mellan politiken och myndighetsutövningen, å ena sidan, och friskolelobbyn, å den andra, när högt uppsatta tjänstemän och politiker byter sida i så stor utsträckning?

Det är ju inte bara kompetens som följer med vid sådana sidbyten, utan också insiderkunskap och kontaktnät. I värsta fall påverkas även beslutsfattandet inför utsikten att hoppa över till ”den andra sidan” vid ett senare tillfälle.

Det finns otaliga exempel på svängdörrarna mellan det offentliga och välfärdskapitalet under senare år. Filippa Reinfeldt (M) började arbeta som vårdlobbyist åt Aleris efter att själv ha varit en del i upphandlingen av vårdtjänster i egenskap av landstingsråd i Stockholms läns landsting. Kort därpå fick hon sällskap av den tidigare KD-ledaren och förre socialministern Göran Hägglund.

Vårdappen Kry rekryterade förra året Stockholmsmoderaternas tidigare kommunikations- och analyschef till rollen som ny ansvarig för public affairs. Och det är inte bara välfärdskapitalet som kastar lystna blickar på nyckelpersoner inom politik och myndigheter. 

Försvarskoncernen Saab har värvat folk från S och M till olika ledande funktioner i årtionden.

Även försvarsindustrin lever i ett symbiotiskt förhållande med beslutsfattarna. Försvarskoncernen Saab har värvat folk från S och M till olika ledande funktioner i årtionden. 

Senast i raden är Stefan Löfvens nära medarbetare, Wille Birksten, som har börjat ett nytt jobb som Senior Public Affairs Advisor på Saab AB. Presschefen Ann Wolgers arbetade tidigare som pressekreterare åt dåvarande näringsministern Mikael Damberg (S). Vice kommunikationschefen heter förresten Pär Henriksson och var tidigare kommunikationschef hos Moderaterna.

Detta är ändå bara ett litet axplock av alla sidbyten från politiken till Saab.

Sedan den 1 juli 2018 finns karensregler för ministrar och statssekreterare vid känsliga övergångar. Men för alla andra är det fortsatt fritt fram att passera genom svängdörrarna.

Det är hög tid att sätta denna trafik mellan det offentliga och välfärdskapitalet/försvarsindustrin under lupp.