Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dags att göra slut med Miljöpartiet, Löfven

Foto: Anna-Karin Nilsson

Enligt statsministern är Sverige "på gränsen". Migrationsministern och finansministern kallar läget "ohållbart". Det förpliktigar. Regeringen måste agera resolut.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Mellan 140 000 och 190 000 människor förväntas söka asyl i Sverige under 2015, enligt Migrationsverkets (MV) nya prognos. Lika många som redan har sökt asyl hittills i år, kan alltså komma att anlända fram till nyår.

Under 2016 spås mellan 100 000 och 170 000 söka sig till Sverige. Detta är ingen tillfällig kris. Kanske tänker sig många att det mesta snart återgår till det gamla. Men undantagstillståndet kommer att bli kroniskt i en eller annan form.

Läget är på många sätt redan akut. Innan utgången av november kommer Migrationsverkets boendeplatser att vara slut. "Det allvarliga är att bristen inte bedöms vara tillfällig utan kommer att bestå under 2016 och 2017", skriver MV. Om någon månad kommer det att saknas mellan 25 000 och 45 000 platser.

Det finns inga snabba lösningar, ens av enklare sort. Till exempel finns det i dag tält för 375 personer - och först under andra halvan av 2016 kan fler platser komma i bruk.

Runt 25 procent av de asylsökande är barn i skolåldern. MV bedömer att kommunerna inte kommer att klara skolgången för ensamkommande och asylsökande barn på ett ordnat sätt. Bristen på privata gruppboenden och familjehem för ensamkommande är akut redan i dag.


Prognoserna är förstås mycket osäkra. Mycket kan hända, enskilda länders agerande kan spela en avgörande roll. Exempelvis bygger Migrationsverkets medelscenario för nästa år - 135 000 asylsökande - på antagandet att EU når en överenskommelse med Turkiet som minskar flyktingströmmen till Europa.

Och låt oss inte glömma att MV sänkte prognosen för i år till 74 000 innan den aktuella flyktingströmmen tog vid.

I onsdags sa statsminister Stefan Löfven att Sverige är "på gränsen för sin kapacitet". På torsdagens presskonferens sa både migrationsminister Morgan Johansson och finansminister Magdalena Andersson att läget är "ohållbart".

Det är uttryck som förpliktigar. Landets hittills handlingsförlamade regering måste se till att Sverige inte går över gränsen, att det ohållbara inte brister.

Åtgärder som minskar asyltrycket väsentligt måste vidtas. Det är svårt att tro att de sjupartisamtal som nu pågår leder dit. Bättre att haka av de partier som inte vill fatta svåra beslut. Socialdemokraterna bör i första hand försöka göra upp med Moderaterna och om Miljöpartiet inte gillar läget, låt dem lämna och gör en regeringsombildning.


Det som inte får hända är att politikerna kommer ut från förhandlingarna med något urvattnat förslag som inte ger effekt. Här krävs en tvär vändning av svensk migrationspolitik. Som Stefan Löfven också har påpekat: Vi har i decennier välkomnat fler flyktingar per capita än andra EU-länder. "Sverige har ingenting att skämmas för."


Läs också:


Var ska alla flyktingar bo, Mehmet Kaplan?


Krisen i den svenska skolan blir bara värre.


Följ Expressen ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.