Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dåden mot poliserna är en attack på demokratin

Carin Götblad, regionpolischef, om attacken mot ett polisbefäls hem.
Foto: PER GROTH/TT / TT NYHETSBYRÅ

Attacker mot polisen har blivit vardag. Utvecklingen måste vändas innan fler lämnar polisyrket. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det hände i lördags natt. Polisbefälet, hans fru och två barn låg och sov när det avlossades kraftiga skott mot deras villa i Västerås. Skotten träffade barnens leksaker. De gick rakt genom grannens hus. 

”Det är ren tur att ingen träffats, att alla lever och är oskadda”, sa regionpolischef Carin Götblad till Expressen TV på söndagen. 

Attack mot polishus i Växjö

Natten mellan lördag och söndag attackerades polishuset i Växjö med smällare, fyrverkerier och gatstenar. Det skedde inte bara en, utan två gånger. Om någon förbipasserande hade träffats hade det varit risk för personens hälsa, kommenterade Region Syds presstalesperson Calle Persson (SR 29/10). 

För knappt två veckor sen attackerades polishuset i Helsingborg. Entrén sprängdes sönder. 

De senaste händelserna är bara några i en lång rad attacker mot polisen som institution samt enskilda poliser och deras familjer. 

I en undersökning från Polisförbundet svarar sex av tio poliser i yttre tjänst att de har utsatts för hot, trakasserier eller våld. Deras familjer har också blivit måltavlor. ”Man sa att man skulle hugga ihjäl min fru och mina barn”, berättar en polis. ”Jag ska döda dig och hela din familj”, fick en annan polis höra.  

Det är inte tomma hot. I september utsattes frun till en polis för ett kidnappningsförsök. Som tur var kom hon undan oskadd. Men turen kan mycket väl ta slut. 

Den organiserade brottsligheten har vuxit sig stark. De kriminella har förråats. Det verkar inte finnas några gränser för vad de är villiga att göra för att behålla sin makt. En teori är att dåden i Västerås och Helsingborg är svar på polisens upptrappade insatser mot den organiserade brottsligheten. 

Utsattheten ökar 

Samtidigt som utsattheten ökar lämnar fler poliser yrket. Det går inte ens att fylla upp platserna på landets polishögskolor. Polisattackerna riskerar att göra det än svårare att rekrytera. Hur många kommer att välja polisyrket framöver när de inser riskerna det kan innebära inte bara för dem, utan även för deras anhöriga? 

Politikerna har ägnat de senaste åren åt att tävla om vem som kan kräva flest poliser. Det är bra att det finns blocköverskridande konsensus om behovet av ökade satsningar. Men det räcker inte med att ropa efter fler poliser. 

För det första måste det bli mer attraktivt att välja polisyrket. Lönerna behöver höjas, det gäller särskilt för de poliser som befinner sig i yttre tjänst i särskilt utsatta områden. Den som tar stora risker bör också belönas därefter. 

För det andra behövs fler instrument för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Slopade straffrabatter, ökad möjlighet till kameraövervakning och jourdomstolar är några av de åtgärder som krävs. 

När ett befäl blir beskjuten i sitt eget hem eller ett polishus attackeras är det inte bara ett hot mot poliskåren, det är ett hot mot hela samhället. Läs också:

Sprängda polishus är det nya normala

Det är för lätt att vara kriminell i Sverige