Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Coronaviruset kan fälla populisterna

USA:s president, Donald Trump, och Brasiliens president, Jair Bolsonaro, åt middag tillsammans den 7 mars.
Foto: ALAN SANTOS/BRAZILIAN PRESIDENCY / E / EPA TT NYHETSBYRÅN
Medicinsk personal anländer till Glen Island Park, New York för att utföra tester på misstänkt coronasmittade.
Foto: JOHN MINCHILLO / AP TT NYHETSBYRÅN

Populistledare som USA:s Donald Trump och Brasiliens Jair Bolsonaro har tonat ned riskerna med viruset covid-19. De kan komma att falla på eget grepp.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I tider av global pandemi är det bokstavligt talat livsfarligt när folkvalda tonar ned experternas varningar. Men för den amerikanske presidenten Donald Trump tycks det ha varit viktigare att försöka hålla finansmarknaderna lugna och siffrorna snygga än att rädda liv. Det blev tydligt när han inte ville låta passagerare från ett coronasmittat kryssningsfartyg gå i land och sättas i karantän, eftersom han ”inte vill att antalet smittade dubbleras på grund av ett fartyg som inte är vårt fel” (Newsweek 6/3).   

Att den strategin har haft stora brister blev nog tydligt även för Vita huset när börsen föll i realtid under presidentens tal till nationen på onsdagen. Det blev inte bättre av att Trump sade fel på flera avgörande punkter i talet, varför administrationen fick gå ut med rättelser i efterhand. Flygstoppet från Schengenområdet gällde visst bara människor och inte varor, och förresten undantas amerikanska medborgare. 

Och försäkringsbolagen hade visst inte lovat att stå för alla vårdkostnader för coronasjuka kunder, utan bara för kostnaden för att testa sig. Hoppsan!

USA har bara testat 8 500 personer

”Vi har gjort ett bra jobb med testningen”, framhöll Donald Trump. Det är det få som håller med om. Den amerikanska folkhälsomyndigheten valde tidigt att utveckla egna test i stället för att använda WHO:s, men de fungerade dåligt. Landet, med 330 miljoner invånare, har bara testat omkring 8 500 personer. 

Trumpadministrationens ovilja att agera har inte bara bidragit till den värsta börsdagen i landets historia, utan också – och värre – till att USA nu har samhällsspridning utom kontroll. Det är därför tveksamt om flygstoppet från Europa kommer att göra någon som helst skillnad. 

Eftersom presidenten inte vill utlysa nationellt nödläge avvaktar myndigheter med beslut som skulle kunna minska spridningen. Tidigare administrationer har i krislägen valt att förenkla reglerna för Medicaid, så att fler amerikaner kan skrivas in i det statliga sjukförsäkringssystemet. Det gjorde Obama under svininfluensan 2009, och Bush efter stormen Katrina. Men Trumpadministrationen har hittills sagt nej. Det betyder att miljoner amerikanska låginkomsttagare måste betala ur egen ficka för att testa sig. Det är inte förvånande om många avstår.

Trump och Bolsonaro spelar högt med andras liv

Även Brasiliens president, Jair Bolsonaro, har avfärdat coronaepidemin som en ”fantasi”, och sagt att viruset ”inte är så farligt som mainstream-medier vill utmåla det som”. Förra helgen åt han dessutom middag med just Donald Trump på dennes golfklubb Mar-a-Lago i Florida. Det kan därför tyckas som en ödets ironi att Bolsonaros medarbetare som var med har testats positivt för covid-19. 

Populisterna som har anklagat medier för att blåsa upp pandemihotet kan komma att falla på eget grepp. Och inte bara för att deras obstinata handskakande kan ha smittat dem. Om hundratusentals insjuknar och dör lär även deras anhängare tappa förtroendet för dem. Hur kan man kalla sig folkets röst om man medvetet utsätter sitt folk för onödiga risker?