Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Centerpartister låter som klimatförnekare

Köttproduktion är en av de största källorna till utsläpp av växthusgaser och nötkött har störst klimatavtryck.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT /, SHUTTERSTOCK & FAKSIMIL

Ledande centerpartister ifrågasätter forskarnas varningar om köttkonsumtionens skadliga effekter på klimatet. Har alliansens gröna röst tystnat?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Köttkonsumtion är en av de största källorna till klimatutsläpp. Animalieproduktionen står för runt 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Ändrade produktionsmetoder kan ge lägre utsläpp, men för att nå klimatmålen måste köttkonsumtionen totalt sett minska.

Så ser i grova drag forskningsläget ut när det gäller hur köttet påverkar klimatet.

Den slutsatsen verkar dock inte uppskattas av de centerpartister i Västra Götalands-regionen som i fredags drog lans för kossan. "Kött hotar inte klimatet" löd rubriken på en debattartikel i GT som undertecknades av sju namnkunniga C-politiker, bland dem regionrådet Kristina Jonäng och riksdagsledamöterna Fredrik Christensen och Annika Qarlsson (tillika ledamot i partistyrelsen).

Visst är det bra att utmana rådande sanningar. Men tyvärr har centerpartisterna inte mycket mer att komma med än löst tyckande.

Köttkonsumtion och klimatet

Trots att köttkonsumtionen har ökat med omkring 40 procent i Sverige sedan 1990-talet, hävdar de exempelvis att "vi lurar oss själva" om vi tror att köttätandet kan reduceras. Och i sin iver att frikänna köttet från ansvar tycks de anse att det bara kan finnas en orsak till klimatproblemen: 

"Vi menar att det är industrisamhällets avigsidor, som utsläpp från olja och kol, samt exempelvis kväveutsläpp från trafiken som orsakat miljöproblemen."

Det värsta med artikeln är dock det nedlåtande sätt på sätt på vilket centerpartisterna förkastar klimatforskningen. Den stora grupp forskare som påtalar köttkonsumtionens skadliga effekter avfärdas som "vissa debattörer". Och det blir ännu värre när Kristina Jonäng på Twitter senare ska förklara sin ståndpunkt. Då skriver hon om "de så kallade klimatforskarna". Det är som retorik tagen direkt från klimatförnekare, och det från en centerpartist som varit stabschef åt tidigare miljöministern (!) Andreas Carlgren.

https://twitter.com/kristinajonang/status/954313717889499137

I Sverige råder enighet över blockgränsen om vikten av en tuff klimatpolitik. Alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna har ställt sig bakom den nya klimatlag som bland annat innebär att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser. De långsiktiga spelregler som det ger är bra för Sverige. 

Centerpartiet och klimatet

Skrapar man en aning på ytan är dock enigheten inte lika stor. Lars Adaktusson, KD:s vice partiordförande, har tagit avstånd från de transportmål som Kristdemokraterna officiellt står bakom och Moderaterna är motståndare till flera av de åtgärder som krävs om Sverige ska lyckas uppnå miljömålen i praktiken.

I det läget är det ytterst oroande att ledande centerpartister rakt ut ifrågasätter klimatforskning utan egentliga belägg. 

Centerpartiet brukar berömma sig för att vara alliansens gröna röst. Om det finns mer klimatvänliga centerpartister där ute är det dags för dem att höja sin stämma.


Läs också:

Vill Lars Adaktusson locka klimatskeptiker till KD?