Foto: Jens L'Estrade
 Foto: Jens L'Estrade

Centern inte trovärdigt som ett miljöparti

Publicerad

Vilket parti ska en borgerlig väljare rösta på, om han eller hon tycker att miljön är viktig? Centerpartiet framstår mer som alliansens fikonlöv än som ett rejält grönt alternativ.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I februari 2013 skrev miljöminister Lena Ek (C) en artikel på DN Debatt om hur viktigt det är att priset på utsläppsrätter inom EU:s utsläppshandelssystem hålls uppe: "Nuvarande pris på utsläppsrätter är för lågt" för att driva på en hållbar utveckling inom EU, skrev hon.

Ett sätt att höja priset är att medlemsländerna skrotar sina överskott av utsläppsrätter - som har uppstått genom gott miljöarbete på hemmaplan - i stället för att sälja dem. Men en kort tid efter Eks debattartikel beslutade regeringen att sälja svenska utsläppsrätter motsvarande 1,3 miljoner ton koldioxid. På så vis fick Anders Borg in 38 futtiga miljoner kronor till statskassan.

Miljöminister Lena Ek hade mycket svårt att förklara det gröna i denna manöver när hon frågades ut av Jens Holm (V) i riksdagen i torsdags. Hon skyllde på att regeringen hade lovat "den handlande sektorn" dessa utsläppsrätter och att man måste "honorera" sitt löfte. Men Riksrevisionen, som nyligen granskat frågan, uppger för SvD att man inte hört ett ord om att regeringen skulle vara tvingad att sälja utsläppsrätterna. Och miljödepartementet fick faktagranska revisionsrapporten innan den gick i tryck.

Pinsamt, för att uttrycka det milt.

Moderaterna och Centern har bråkat förr om vilken politik Sverige ska föra i utsläppshandelsfrågor. Man kan misstänka att det har bråkats även här, och att Centern har fått lägga sig.

Centerpartiet brukar få lägga sig när miljö står mot andra politiska intressen. Ibland lägger man sig alldeles frivilligt. Centern är ju i grunden ett jordbruks- och landsbygdsparti. Och man basar över näringsdepartementet. När jordbruks-, landsbygds- och jobbhänsyn ska vägas mot miljöhänsyn, får ofta miljön stryka på foten.

Sålunda tog landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) bort kadmiumskatten på konstgödsel för böndernas skull och stöder en liten fiskeindustri genom att tillåta fisk som har så höga halter av dioxin att den inte får exporteras till andra EU-länder. Och samtidigt som Centern säger sig ha visionen ett fossilfritt Sverige "om en generation" - en målbild så luddig som någon - propagerar partiledare Annie Lööf mot kilometerskatt för tunga fordon

Centern är inte trovärdigt som miljöparti. Och det är märkligt att alliansen inte inser att dess låga förtroende i gröna frågor är ett problem. Inte minst bland människor mitt i livet, mitt i storstaden. Det är människor som oroar sig över klimatet, som vill ha bra luft på gator och torg och mer cyklar än bilar.

Dessa människor har svårt att hitta ett miljöparti till höger om Miljöpartiet.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag