Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Centern har fått pippi på avdrag

Över 800 000 i glesbygden får sänkt skatt.
Landsbygdsbor får sämre offentlig service trots att de i regel betalar högre kommunalskatt. Men Annie Lööfs nya avdrag missar målet. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilden ljuger! Invånarna i Östergötland kommer inte att kunna få landsbygdsavdraget. Foto: JEPPE GUSTAFSSON / TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööfs landsbygdsavdrag är både principlöst och orättvist.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Centerpartiets ekonomiska politik har varit på tok för inriktad på olika avdrag och särregleringar de senaste 15 åren. Det har skapat ett orättvist och svårförståeligt skattesystem som gynnar enskilda på bekostnad av helheten. Den hårda salvan levererade Naod Habtemichael och Isak Kupersmidt från föreningen Centerstudenter på Dagens Industris debattsida i förra veckan.

Dessvärre verkar Centerpartiet inte ha tagit intryck av den träffande internkritiken. Den senaste veckan har partiet tvärtom växlat upp sina försök att med diverse avdrag lägga samhället till rätta. 

Landsbygdsavdrag

I söndags lanserade energi- och klimattalespersonen Rickard Nordin en idé om ett avdrag för vattenbesparande teknik, på måndagen föreslog Annie Lööf ett ”kompetensavdrag” för företag som satsar på fortbildning och på onsdagen stod det klart att C har lyckats övertyga Januarigänget om att sänka skatten för runt 800 000 svenskar i norra och nordvästra Sverige från nästa år.

Den slitna liknelsen med en schweizerost fångar inte längre Centerpartiets ambitioner för skattepolitiken. Kanske borde man snarare tala om ett durkslag. 

Landsbygdsavdraget bygger på ett förslag som Annie Lööf presenterade under Almedalsveckan, även om summorna denna gång är lägre - som mest 137 kronor per månad. 

Landsbygdsbor får sämre offentlig service trots att de i regel betalar högre kommunalskatt, är Lööfs motivering.  

Det finns två rättframma lösningar på det problemet. Man kan avskaffa kommunalskatten, som förre statsministern Göran Persson vill. Eller så kan man minska skillnaderna mellan kommunerna genom att höja statsbidragen och förändra utjämningssystemet, vilket den här ledarsidan förordar. 

Båda lösningarna har potential att gynna alla kriskommuner - oavsett om de ligger i Norrbotten eller i Småland. Annie Lööfs avdrag är däremot helt principlöst. Genom att stoppa pengar direkt ner i skattebetalarnas fickor i vissa utvalda kommuner kan hon själv framstå som alla goda gåvors givare. 

Godtycklig avgränsning

Lööf försvarar den godtyckliga avgränsningen med att Centerpartiet har utgått från den redan existerande kommunindelningen i stödområde A och B. Men att systemet är lätt att administrera för finansdepartementet i Stockholm betyder inte per automatik att det kommer att uppfattas som rättvist ute i landet. 

Fråga till exempel invånarna i det snabbt krympande Gullspång om de tycker att det är schyst att de nekas avdraget, medan de allt fler Östersundsborna, som redan betalar lägre skatt, ska få ännu lägre börda. Det självutnämnda landsbygdspartiet tycks märkligt nog ha missat att typiska landsbygdsproblem inte bara plågar norra Sverige. 

Det har inte ens gått nio månader sedan Januarigänget enades om att en ny skattereform ska ”förenkla genom att begränsa undantag”.

Det framstår tyvärr redan som ett ihåligt skämt. 

Regeringens reformer är inte vad landsbygden behöver, säger ekonomiprofessorn Charlotta Mellander i Ledarsnack.