Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Centern flyr sitt ansvar för nedläggningarna

Martin Ådahl, C, vill inte att Arbetsförmedlingen lägger ned lokalkontor.Foto: IZABELLE NORDFJELL
Under 2019 och 2020 planerar Arbetsförmedlingen att avveckla 132 av dagens 242 kontor.Foto: JOHAN NILSSON/TT

Ingen vill ta ansvar för slakten på Arbetsförmedlingen. Det visar på problemet med Januariavtalet.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Arbetsförmedlingen tänker säga upp 4 500 personer och lägga ner vartannat kontor i Sverige. Anledningen är den kraftiga besparing som görs på arbetsmarknadspolitiken i årets statsbudget, som utformats av Moderaterna och Kristdemokraterna. 

Det borde vara goda nyheter för Centern. Partiet har i åratal krävt att hela myndigheten ska skrotas. Men sedan beskedet om slakten av lokalkontoren kom har ledande centerpartister i stället protesterat högljutt. Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson, har till och med krävt att Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg ska bytas ut.

Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, borde bytas ut, enligt Centerpartiet.Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT

Centerpartiet och Arbetsförmedlingen

Paradoxalt? Nej, inte för centerpartister. De balanserar ofta på slak lina mellan sin privatiseringsiver och rötterna som landsbygdsparti. Centerpartiet vill nu för allt i världen inte få skulden för att kommuner som Mariestad, Åtvidaberg och Bräcke förlorar ännu mer av statlig närvaro. 

”Arbetsförmedlingen ska finnas närvarande hos alla på plats, man ska alltid kunna boka möte i sin egen kommun och inte behöva åka många mil för att träffa Arbetsförmedlingen”, dundrade Martin Ådahl nyligen i Dagens Industri.

Det är väldigt märkligt krav från C. I det egna budgetförslaget skar man nämligen nästan lika mycket på Arbetsförmedlingen som M och KD. Och i Januariöverenskommelsen med den rödgröna regeringen och Liberalerna har partiet drivit igenom att Arbetsförmedlingen ska reformeras ”i grunden”.

Det betyder att privata aktörer ska ta över uppgiften att förmedla jobb och se till att arbetssökande har rätt kompetens. På den lilla del av Arbetsförmedlingen som blir kvar ska man bara utföra kontroller samt ta fram statistik och analyser. 

Med andra ord vill Centerpartiet att myndigheten ska förlora nästan hela sitt uppdrag och merparten av sin budget men ändå vara fortsatt närvarande i hela landet.

Det önsketänkandet illustrerar problemet med Januariöverenskommelsen: Konstruktionen gör att ingen riktigt behöver tar ansvar för helheten.

Om Centerpartiet och regeringen verkligen ansåg att nedskärningarna på myndigheten var för kraftiga hade man kunnat lova att skjuta till mer pengar i vårbudgeten. Men i den tänker man bara satsa några hundra miljoner - runt en tiondel av vad som skurits bort.

Partierna tycker helt enkelt att det är bekvämt att gömma sig bakom M och KD.

Partierna bakom Januariöverenskommelsen verkar helt enkelt tycka att det är bekvämt att gömma sig bakom M och KD för besparingar man själva ändå hade behövt göra senare.

De närmaste åren lär bli ännu skakigare för Arbetsförmedlingen. Redan om knappt två år ska den stora privatiseringen vara helt klar, i dessa sammanhang är det att jämföra med en blinkning. Och med den modell som används - etableringsfrihet för privata företag i stället för upphandlingar - riskerar intresset för att förmedla jobb på landsbygden att bli lågt. Vid det laget väntas dessutom arbetslösheten börja stiga igen.

Räkna med ingen kommer att vilja ta ansvar för Arbetsförmedlingen i valrörelsen år 2022.

 

Så här borde nya skattereformen utformas. Ekonomen Robert Boije reder ut i Ledarsnack.