”Casablanca känns mer sekulärt än Angered”

"Det var en tankeställare när jag besökte Casablanca och staden framstod som mer sekulär än Angered", säger Sofie Löwenmark, ny kolumnist på Expressens ledarsida.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM, LISA BJÖRK & NIKLAS NYBERG

Sofie Löwenmarks granskningar har lett till att organisationer som sprider våldsbejakande islamism har förlorat sina statsbidrag.

Nu blir hon ny fristående kolumnist på Expressens ledarsida.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Berätta lite om dig själv. Vem är du?

– Jag har en bakgrund från krogbranschen, där jag arbetat i de flesta positioner, till allas stora glädje dock inte i köket. 

– Jag har under året bland annat skrivit för Timbros nätmagasin Smedjan och där publicerades också min granskning av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). Den fick ett stort genomslag och ledde till att ett antal föreningar förlorade sina bidrag samt till att myndigheten fick hård kritik för sin bristande kontroll. 

– Jag intresserar mig för skatteslöseri generellt och min stad Göteborg bjuder tyvärr ofta på uppslag på det området. Kamelcenter, kommunala mjölkkor och resor för syriska flyktingkvinnor till Syrien är bara några exempel på hur lokalpolitikerna hanterar göteborgarnas skattemedel. 

Vad tänker du skriva om?

– Främst om de frågor som ligger mig närmast, som den islamistiska miljön i Sverige, hederskultur, invandrarkvinnors ofta svåra situation, växande parallella samhällen, socialsekreterares och många andra yrkesgruppers utsatthet samt om polisen som på många platser inte ens är tillgängliga. 

Varför började du intressera dig för islamism/jihadism?

– Främst på grund av att ämnet har varit så underbevakat. Ett fåtal personer stod för en oerhört viktig granskning, men de fick knappt något genomslag. I stället beskylldes de för att ha tvivelaktiga agendor. Det var också en tankeställare när jag besökte Casablanca och staden framstod som mer sekulär än Angered. 

"Många ställer sig dock fortfarande reflexmässigt på radikala islamisters sida"

Vad får du för reaktioner på ditt skrivande? Är ämnet kontroversiellt?

– I dag har tabut till stor del tack och lov brutits. Får jag kritik handlar det främst om att jag endast bevakar islamism. Jag är dock ingen redaktion utan arbetar efter min förmåga. Att bevaka en specifik typ av extremism borde inte ses som ett ställningstagande i sig. 

– Många ställer sig dock fortfarande reflexmässigt på radikala islamisters sida. Det handlar ofta om kulturrelativister, identitetspolitiska intressen och en del ”antirasister” som saknar basal kunskap om islam, bor långt ifrån utsatta områden och som tyvärr inte tycks ha ett genuint engagemang för invandrare. 

Är det inte farligt att skriva om jihadism?

– Visst finns det risker, i de miljöerna finns ju personer som inte ens värdesätter sitt eget liv. Men det finns säkerhetsfunktioner i samhället och man får inte låta sig skrämmas till tystnad.

– Hot förekommer också i mitt ideella arbete mot hederskultur. I områden där majoritetssamhället knappt finns representerat och där stat och kommun drar sig tillbaka har det bildats ett maktvakuum som fyllts av religiösa extremister och kriminella grupperingar. 

– Det är viktigt att påpeka att det är de boende i dessa områden som drabbas värst. Det är ofta medborgare som helt saknar röst i offentligen och som på goda grunder inte vågar uttala sig i medierna. De är en viktig drivkraft för mig i mitt arbete.


Fotnot: Sofie Löwenmarks första kolumn för Expressens ledarsida kommer att publiceras på nätet den 31 december.


Sofie Löwenmark

Gör: Frilansskribent 


Född: 1980


Aktuell: Ny vikarierande fristående kolumnist på Expressens ledarsida (under Susanna Birgerssons frånvaro).


Har tidigare: Skrivit för Timbros Nätmagasin Smedjan och granskat islamism i Sverige. Har en bakgrund från krogbranschen i Göteborg. 


Skriver om: Extremism, integration, hederskultur och allt som intresserar mig.


Bonusinfo: Älskar salta havsbad året runt. Och är tvåa på listan över framtidens makthavare. 


Twitter: @SofieLowenmark