Vänsterpartiet drev igenom reformen som givit alla barn i Sverige upp till 18 år gratis medicin. Foto: ANNA-KARIN NILSSONVänsterpartiet drev igenom reformen som givit alla barn i Sverige upp till 18 år gratis medicin. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Vänsterpartiet drev igenom reformen som givit alla barn i Sverige upp till 18 år gratis medicin.  Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politisk talesperson. Foto: PELLE T NILSSONUlla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politisk talesperson. Foto: PELLE T NILSSON
Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politisk talesperson.  Foto: PELLE T NILSSON
Foto: GUNNAR ASKFoto: GUNNAR ASK
 Foto: GUNNAR ASK

Cancervård måste gå före gratisreform

Publicerad

Regeringen gjorde stor show av sin satsning på polisen i vårbudgeten: 700 miljoner kronor. Mindre uppmärksamhet väckte det att Magdalena Andersson tvingades lägga ännu mer på den rusande läkemedelsnotan.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Staten kompenserar landstingen för den medicin som inte betalas av patienterna. Notans storlek förändras år från år och det kan vara svårt att göra prognoser. I april 2015 trodde exempelvis Socialstyrelsen att statens kostnader skulle ticka upp till runt 22 miljarder per år 2019.

Det har blivit betydligt dyrare än så. Redan i år ligger regeringens budgetram för läkemedelsförmånen på 25 miljarder kronor. I vårbudgeten tvingades Magdalena Andersson skjuta till 1,1 miljarder kronor.

Socialstyrelsen förklarar ökningen bland annat med att befolkningen växer och åldras, att det kommer ut nya effektiva, men dyra cancermediciner - och att uttagen av läkemedel till barn har ökat. 

Medicin till barn har blivit gratis

Det sistnämnda är inte så förvånande. I januari 2016 blev läkemedel till barn under 18 år gratis. Regeringen motiverade reformen med att man ville minska hälsoklyftorna mellan barn och pekade på att det finns föräldrar som inte har råd att ta ut medicin till barnen. 

Det är självfallet en god strävan att försöka jämlika barns livschanser. Men regeringen argumenterade inte speciellt övertygande. Det tyckte inte ens förbundet Sveriges Farmaceuter som ändå var positivt. En representant kallade förslaget för "anmärkningsvärt dåligt underbyggt".

Regeringen kunde nämligen inte skaka fram någon studie som visade hur vanligt det är att barn inte får sin medicin av ekonomiska skäl. I stället nämnde man vagt "undersökningar och indikatorer" som tyder på att detta förekommer. Regeringen avfärdade också behovsprövning som metod för att hjälpa fattiga: det skulle bli en för dyr administrativ apparat, hävdade den. 

Men det kan man ju omöjligt veta om man inte vet hur stort problemet är.

Redan före gratisreformen kunde föräldrar för övrigt ansöka hos socialtjänsten om pengar till barnens medicin. Det var ju regeringen medveten om, men hävdade att det är krångligt att ansöka och att alla kanske inte orkar göra det. 

Lägg pengarna på cancermedicin 

Löfven & Co ville helt enkelt driva igenom den här reformen, som var ett krav från Vänsterpartiet. 

Men den är sannerligen inte gratis.

Regeringen räknade med att reformen skulle kosta 410 miljoner kronor per år, baserat på att medicinnotan för barn länge har varit stabil. Men efter tre kvartal av gratis medicin konstaterar alltså Socialstyrelsen att uttagen av läkemedel till barn har ökat. Den totala kostnaden uppgick till och med september i fjol till 1 miljard kronor.

Med tanke på hur gott ställt gemene barnfamilj har det i Sverige ter sig detta som en oansvarig pengarullning. Regeringen hänvisar visserligen högtidligt till FN:s barnkonvention i sin promemoria. Men om regeringen i stället hällde sina reformpengar över cancervården, vore det inte mindre barnvänligt. 

Både barn och föräldrar kan ju dessvärre behöva något av de nya, dyra cancerläkemedlen som nu ibland nekas patienter av kostnadsskäl.

Det minsta regeringen kan göra är att utvärdera sin gratisreform ordentligt. Det vore inte så barnvänligt om det visade sig att barn plötsligt får i sig mer (gratis)medicin än de behöver.

 

Läs också:

Gratis är dyrt 

Gratis är fel medicin till äldre, Sjöstedt

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag