Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Byt jobb – bli en hjälte inom vården

Permitterad SAS-personal kan nu gå en snabbkurs på Sophiahemmet och bli sjukvårdare.Foto: Shutterstock
Läkare och sjuksköterskor behöver avlastning så att de kan ägna sig åt sina kärnuppgifter.Foto: ZIV KOREN / POLARIS POLARIS IMAGES

Jobb kommer att gå förlorade som följd av covid-19 - men inom sjukvård och omsorg behövs det kalla huvuden och varma händer. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På anrika Sophiahemmet i Stockholm kan SAS-personal nu skola om sig till sjukvårdare. Det är ett svar på coronaepidemins historiska utmaning - och en lysande idé.

Världens flygplan står ju på backen och kabinpersonal har permitterats en masse. Samtidigt vrålar sjukvården högre än någonsin efter personal. Läkare och sköterskor behöver akut avlastning så att de kan ägna sig åt sina kärnuppgifter: att rädda liv.

Nyckelordet i detta samarbete mellan SAS och Sophiahemmets Högskola är snabb: tre dagars utbildning i infektionssjukdomar, patientsekretess, hygien och omvårdnadsmetoder. Praktiskt får studenterna lära sig hur man informerar patienter och anhöriga, rengör sjukvårdsmaterial och sköter administration.

Några hjärnkirurger blir de således inte, men kabinpersonal har förmågor som verkligen behövs, inte minst när sjukvården prövas som nu: De är säkerhetsmedvetna och tränade i att arbeta lugnt och metodiskt även när det stormar som värst. 

Många som blir av med jobbet

Frågan är vad som händer med dessa pionjärer när pandemin har stillnat. Går kabinpersonalen tillbaka till sina ordinarie jobb - eller vill de fortsätta i vården, utbilda sig till undersköterska eller sjuksköterska, till exempel?

Sanningen är förstås att många inte kommer att kunna gå tillbaka under överskådlig tid. Flygbranschen lär knappast resa sig som en fågel Fenix; gränser kommer fortsätta att bevakas, och resenärer vara försiktiga, så länge det inte finns något vaccin eller åtminstone säkra tecken på att sars-cov-2 radikalt har försvagats. Det kan handla om år snarare än månader.

Det finns förstås fler branscher som antagligen inte kommer att kunna göra en smidig omstart och fortsätta som ingenting har hänt. 

Den sorgesamma butiksdöden torde accelerera i och med att fler människor nu vänjer sig vid att nätshoppa. Restaurangbranschen skakar i sina fundament. Visst, människors lust att äta ute kommer förstås att återvända, så småningom, men tills dess kommer mängder av anställda att ha hunnit varslas. 

Med andra ord kommer mången servicepersonal att bli av med jobbet; en bister verklighet som ju redan är här.

136 000 undersköterskor och biträden

Men den goda nyheten är att det finns jobb för den som måste eller vill byta bana. Personalkrisen i vård och omsorg fanns före epidemin och den kommer att överleva corona, samt tillta.

I år fyller de första 40-talisterna 80 år, vilket innebär att de kommer att behöva allt mer sjukvård och omsorg. Och det är bara början - de stora kullarna i denna megageneration kommer senare. 

Fram till år 2026 behövs det ett tillskott på 136 000 undersköterskor och vårdbiträden för att få hemtjänst och äldreboenden att gå runt, spådde regeringen 2018. 

Kanske blir coronaepidemin den katalysator som gör att vård och omsorg äntligen får den personal som man så desperat behöver. 

Det vore fantastiskt.