Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bygg murar för att stoppa Putin

Rysslands president Vladimir Putin strävar efter att destabilisera EU på olika sätt. EU måste göra sig mindre sårbart för sådana påtryckningar.
Foto: ALEXEI NIKOLSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Läget vid gränsen mellan Belarus och Polen har utvecklat sig till en humanitär kris.
Foto: LEONID SHCHEGLOV / AP TT NYHETSBYRÅN

EU måste bygga både murar och kärnkraft för att bättre stå emot Putins hybridattacker. Det är bråttom.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Vad är det egentligen som pågår på östfronten? Vid sidan av den orkestrerade migrantkrisen vid gränsen mellan Belarus och Polen har Ryssland flyttat minst 90 000 soldater till gränsen mot Ukraina.

Frågorna är många: Förebereder Ryssland en invasion och använder gränskaoset som en avledningsmanöver? Eller är båda händelseförloppen bara exempel på maktfullkomlig signalpolitik från Moskva och ett sätt att sätta sig i respekt hos den nästkommande tyska förbundskanslern efter Angela Merkel?

Ingen vet säkert. Det går bara att spekulera om den ryske presidentens avsikter i det geopolitiska schackspel som pågår. 

Den senaste veckan har EU gjort det mesta rätt. Man har strypt flyglinjerna till Minsk från Mellanöstern, pressat Irak att börja repatriera sina medborgare och enats om nya sanktioner mot diktaturen i Belarus. 

Problemet är att EU agerade med kraft först när den akuta krisen vid gränsen var ett faktum. Då hade redan många tusen migranter lurats att köpa dyra visum och paketlösningar till Belarus. Om EU hade varit mer snabbfotat skulle den humanitära krisen vid gränsen ha kunnat kväsas i sin linda.

Men bättre sent än aldrig. EU talar nu just den sortens maktspråk som både Putin och Lukasjenko förstår. Europa sätter hårt mot hårt och vägrar ge vika. Det verkar redan ha fått effekt. I veckan kom de första signalerna från Belarus om att man vill trappa ner krisen, och bidra till att de migranter som så önskar kan repatrieras till Irak. 

Att migranterna återvänder till de länder som de reste ifrån är den enda hållbara lösningen på gränskrisen, och i väntan därpå måste de utsatta människorna förses med humanitärt stöd för att överleva kylan och hungern. Alternativet vore att bädda för en repris på flyktingvågen 2015 med de enorma följdverkningar som det skulle få för EU:s sammanhållning, högerpopulismen framfart och inte minst Sveriges möjligheter att reda ut samhällsproblemen.

Det skulle också stärka Putin och Lukasjenko på ett dramatiskt sätt. De skulle kunna tjäna enorma belopp på smuggeltrafiken till EU:s gräns och därefter avtvinga ett desperat EU en förhandlingslösning på Moskvas villkor.

Men det räcker inte att EU klarar av den akuta krisen. Europa måste inse att man har gjort sig alldeles för sårbart för hybridattacker från närområdets auktoritära ledare. Två slutsatser är uppenbara: EU måste stärka sin yttre gräns med hjälp av murar och andra robusta lösningar. Samtidigt måste asylprocessen flyttas ut från Europa för att minska lockelsen att ta sig hit illegalt.

Europa måste också bygga bort sitt beroende av rysk gas. Tyskland behöver göra en dramatisk omvändning i elfte timmen där man behåller de sex kärnkraftsreaktorer som finns kvar och stoppar gasledningen Nord stream 2 från att tas i bruk.

Annars kommer vi att få vänja oss vid att Putin destabiliserar EU med ständigt nya kriser.