Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Busch Thor backar in i Åkessons famn

KD-ledaren Ebba Busch Thor gör en ”AKB” på Facebook och meddelar att Kristdemokraterna kan tänka sig att förhandla med Sverigedemokraterna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson kommentar till KD-utspelet löd: ”Klokt och modigt resonerat”.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Före valet var det otänkbart att samarbeta med SD. Nu är det rätt att förhandla med SD. Det snällaste man kan säga är att den nya KD-linjen i alla fall känns något mer uppriktig.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Vad kallar man ett äpple som just har fallit från sitt träd, men ännu inte har nått marken? Rätt svar: M/KD:s relation till SD.

Före valet hette det att förhandlingar med Sverigedemokraterna var uteslutet. ”Inte ens om 20 år ser Ebba Busch Thor ett samarbete med SD som rimligt”, sammanfattade Göteborgs-Posten sin partiledarintervju med KD-ledaren i höstas.

Ibland går dock två decennier fort i politiken. Det tog närmare bestämt ett halvår för KD att ompröva den hållningen.

På torsdagen gick Ebba Busch Thor ut i ett Facebook-inlägg och förklarade att KD öppnar för ett SD-samarbete. KD kommer att göra allt för att få genomslag för sin egen politik och det inkluderar att samtala och förhandla med SD i riksdagen.

Det är regeringsfrågan som är den springande punkten

Det är i grunden samma besked som dåvarande moderatledaren Anna Kinberg Batra lämnade i januari 2017. Då var det ett sensationellt utspel, som utlöste en akut väljarflykt från Moderaterna. 

Något liknande lär knappast inträffa denna gång. Alliansen är död på nationell nivå och ett nytt partilandskap har sett dagens ljus. Väljarna har redan inrättat sig.

På samma sätt som gårdagens nej har blivit dagens ja, lär dagens nej bli morgondagens ja. KD inskärper att det nya utspelet inte ska tolkas som att det har uppstått ett konservativt block. Åh nej, siktet är fortsatt inställt på att bilda en regering med alliansen, låter Ebba Busch Thor förstå.

Räck upp en hand alla ni som tror på det. 

För det är regeringsmakten som är den springande punkten. Att i opposition samtala med alla andra partier i riksdagen är en sak. Det behöver inte betraktas som så kontroversiellt. Det vore en helt annan sak att bilda en M/KD-regering som är helt beroende av SD:s aktiva stöd och regelmässigt budgetförhandlar med partiet. Det skulle ge SD en potentiell utpressarroll.

Åkesson har all anledning att fira KD:s utspel

Både KD och M har gjort sitt yttersta för att övertyga alla om att de kan gripa makten utan att så mycket som samtala med SD. Partiets stöd är gratis, har vi fått veta. Men i opposition behöver M och KD alltså både samtala och förhandla med SD för att få igenom sin politik. Det hänger inte ihop.

Logiken haltar också i Ebba Busch Thors utfall mot Annie Lööf nyligen om att C-ledaren borde ha berättat för väljarna före valet att hon var redo att släppa fram Löfven. Det kan man tycka på goda grunder. Men borde då inte också KD ha spelat öppet om närmandet till SD ?

Jimmie Åkesson har all anledning att fira Busch Thors utspel. Så här nära en normalisering har partiet aldrig varit. Även Socialdemokraterna lär fröjdas åt denna dödskyss åt alliansen, även om de utåt förfasar sig.

Väljarna då? Ja, de kan åtminstone glädja sig åt att partierna är lite ärligare om politikens förutsättningar framöver.


Läs också: Hajpen runt Ebba Busch Thors KD är svår att förstå