Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Busch har rätt och kritikerna har fel

Energiminister Ebba Busch (KD) erkänner att det nya elstödet är mycket bättre än de idéer som M och KD presenterade i valrörelsen.
Foto: PELLE T NILSSON, PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
En tuff vinter väntar med elräkningar som kommer att vara högre än någonsin.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Låt kritikerna rasa mot elstödet. Sanningen är att det är den bästa lösning som gick att uppbringa i ett svårt läge. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Om du tyckte att elen var dyr förra vintern är det ingenting mot vad som väntar denna vinter. Elkostnaden för en normalvilla i södra Sverige (elområde 4) kommer att uppgå till sammanlagt 37 500 kronor för vintermånaderna december, januari och februari, spår elbolaget God el.

Vi är på väg in i en perfekt storm med minusgrader och två av tre kärnkraftsreaktorer söder om Stockholm tagna ur drift tillfälligt.

Samtidigt rasar debatten om elstödet. Intressant nog angrips regeringen från alla håll samtidigt. 

Nationalekonomerna kritiserar att villaägarna får något stöd överhuvudtaget. Det är en välbeställd grupp som klarar sig bra ändå, resonerar bland andra professor John Hassler. Att strössla miljarder omkring sig på det här sättet spär bara på inflationen.

Andra – som Skånemoderaterna – är arga av rakt motsatt skäl. Elstödet anses vara alldeles för snålt tilltaget. De menar att Moderaterna borde ha hållit fast vid sitt ursprungliga förslag om ett högkostnadsskydd som lanserades tidigt i valrörelsen. 

Ovanpå detta kommer kritik från vänsterhåll om att även norrlänningarna borde få del av elstödet. 

Låt oss pröva argumenten ett i taget. Nationalekonomerna har rätt i att villaägarna generellt sett har det gott ställt, och har haft många goda år bakom sig med branta värdestegringar på husen och en låg fastighetsavgift. Men elprischocken är ändå exceptionell i spåren av Ukrainakriget. En viss anpassningstid är rimlig; ingen vinner på att tvinga människor från hus och hem. 

Elstödet kan dessutom ses som en återbetalning av flaskhalsavgifter som elkunderna i främst södra Sverige redan har betalat in. Det är också skälet till att det är rimligt att elkunder i Norrland inte inkluderas i nuläget.

Att införa ett högkostnadsskydd – med inspiration från norska ”strømstøtte” – hade däremot varit fullständigt ansvarslöst. Till att börja med hade det satt hela prismekanismen ur spel. Skenande elpriser är en signal om elbrist. Om staten skulle gå in och ta det mesta av kostnaden över ett visst pris per kilowattimme skulle hushållen konsumera mer el än systemet kan tillhandahålla. Risken för återkommande frånkopplingar skulle bli överhängande.

Elförbrukningen skulle dessutom tas på löpande räkning från skattebetalarna. Det skulle gräva djupa hål i statsbudgeten denna vinter och fördelningsprofilen skulle bli grotesk. Undersköterskor i små lägenheter skulle då över skattesedeln finansiera välbeställda husägares uppvärmning av pool och bastu samt laddning av Teslan.

Det är bra att energiminister Ebba Busch erkänner rakt upp och ner att elstödet via Svenska kraftnät har en mycket bättre utformning än de idéer som M och KD själva presenterade i valrörelsen. 

Att alla är arga – fast från rakt motsatta håll – kan ses som ett bevis på att regeringen har landat i en ansvarsfull mittenposition.