Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Burkaförbud ingen vinnarfråga i Bayern

CSU:s ledare i Bayern, Markus Söder, höll tal på valvakan i söndags och sade att det var "en svår dag" för partiet som gjorde sitt sämsta resultat sedan 1954.Foto: SHAN YUQI / XINHUA/AVALON.RED B950
Den tyska delstaten Bayern gick till val i söndags. Det styrande kristdemokratiska partiet CSU gjorde ett katastrofval – trots populistiska utspel.Foto: FELIX HOERHAGER / AP TT NYHETSBYRÅN
I ett försök att flörta med sina katolska kärnväljare införde CSU burkaförbud.Foto: SERGIO DELLE VEDOVE / PHDREAMS 2016

De bayerska kristdemokraterna var ett av Europas sista stora folkrörelsepartier. Sedan i söndags är den egna majoriteten ett minne blott för CSU.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Inte ens Bayern förblir som det alltid har varit. Tysklands rikaste – och mest konservativa – delstat gick till val i helgen, och resultatet skakar om. Kristdemokratiska CSU (systerparti till Angela Merkels CDU) gjorde sitt sämsta val sedan 1954. Partiet har styrt Bayern ensamma under nästan hela efterkrigstiden, men skrapade bara ihop 37 procent av rösterna i söndags. 

Valets vinnare är De Gröna, som dubblade sitt stöd till nästan 18 procent och därmed blev näst största parti. Även det lokala populistpartiet Fria väljare dubblade sin röstandel och fick 11 procent. Främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AfD) kom för första gången in i delstatsparlamentet, med 10 procent.

Förr: Laptops och lederhosen

Framgångsreceptet för CSU har kallats för "laptops och lederhosen" – en politik som kombinerar ekonomiska reformer med traditionella värderingar i folklig skrud. Men de senaste åren har partiet förändrats. I stället för att, som tidigare, fokusera på investeringar i utbildning, forskning och teknik har CSU valt att porträttera sig själva som fiskala förvaltare. Vem vill rösta på en revisor?

Bayern tog emot lejonparten av flyktingarna som kom till Tyskland under krisen 2015, och trots att delstaten har lyckats relativt väl med att integrera de nyanlända har migrationsfrågan blivit infekterad. 

Horst Seehofer, partiledare tillika inrikesminister i regeringen, har kritiserat förbundskansler Merkels migrationspolitik både öppet och häftigt. Striden om gränskontroller fick nästan den bräckliga regeringskoalitionen mellan de båda kristdemokratiska partierna och socialdemokratiska SPD att spricka i somras. Tills Seehofer tvingades till reträtt.

Nu: Burkaförbud och krucifix-krav

CSU avfärdade länge hotet från högerflanken – det främlingsfientliga partiet AfD – eftersom man ansåg att det inte fanns någon fri yta högerut. I takt med att partiet växte i opinionsundersökningarna ändrades tonen, och blev närmast trumpsk. 

I ett försök att flörta med sina katolska kärnväljare införde CSU burkaförbud och ett krucifix-krav: För att inga (muslimska) immigranter ska missa att det är ett kristet land de kommit till ska kors hängas upp i alla myndighetsbyggnader.

De tuffare tagen verkar dock inte ha imponerat på väljarna; CSU läcker åt båda håll. De bayrare som vill ha en strikt migrationspolitik litar inte på Seehofer, som är minister i storkoalitionen. Men den hårda tonen skrämmer också bort mittenväljarna. 

Många av CSU:s kristna kärnväljare predikar en generös flyktingpolitik. Tunga, kyrkliga företrädare har tagit avstånd från CSU, och 246 flyktingar har fått fristad i bayerska kyrkor – där gränspolisen inte har rätt att söka efter dem.

Lärdomen av Bayerns delstatsval fångas bäst i ett tyskt ordspråk: Den som jagar två harar på en gång, kommer inte att fånga någon

Europas mittenpartier måste bestämma sig för vilka väljare det är de vill locka. En kontrollerad migrationspolitik måste inte följas av trumpsk symbolpolitik.

 

Läs också: 

En Merkel-koalition kan vara lösningen även för Sverige