KLARAR SIG SJÄLV. Katolska kyrkan som leds av påven Benedictus XVI behöver inga bidrag från den svenska staten för att klara ekonomin. Foto: ALESSANDRA TARANTINO/AP
KLARAR SIG SJÄLV. Katolska kyrkan som leds av påven Benedictus XVI behöver inga bidrag från den svenska staten för att klara ekonomin.  Foto: ALESSANDRA TARANTINO/AP

Bryt Vatikanens bidragsberoende

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Civilminister Stefan Attefall träffade i förra veckan skaran av trossamfund som anses fina nog att sitta med i ett statligt råd och få skattepengar. Varje år delar "Nämnden för statligt stöd till trossamfund" ut omkring 50 miljoner kronor till olika religiösa föreningar.
För att få ta del av pengarna måste samfunden enligt lagen dela "samhällets grundvärderingar". Vilka är då dessa värderingar?
Kring den frågan ska viss oro ha uppstått under Attefalls religiösa samkväm.
Kanske undrade de katolska företrädarna om deras kyrka måste prästviga kvinnor för att anses leva upp till värderingarna. Från Islamiska förbundet frågade kanske någon om man måste acceptera homosexualitet för att få skattepengar.
De behöver inte oroa sig.

Stefan Attefall har inga planer på att fylla lagens floskel om "grundvärderingar" med något relevant innehåll. Även fortsättningsvis kommer skattepengar att tillfalla samfund som tycker att bögar och flator lever i synd och att kvinnan ska tiga i församlingen. Homofoba och misogyna trossamfund är trots allt en del av "civilsamhället" och det måste stöttas, anser politikerna.
Intervjuad i tidningen Dagen (25/3) försökte Stefan Attefall förklara sin hållning.
"Socialdemokraterna behöver inte anställa en moderat som partisekreterare och ett samfund behöver inte anställa en kvinna som präst, om man har den ämbetssynen", sa ministern.

Liknelsen är fullständigt absurd. Kvinnor är inte definitionsmässigt motståndare till den katolska kyrkan. De kan vara hur goda katoliker som helst, de får ändå inte bli präster - enbart för att de är kvinnor.
Kristna och muslimska samfund får naturligtvis vara hur inskränkta de vill - men inte med ekonomiskt understöd av staten.
Problemet med det statliga stödet till trossamfund är att det fungerar som ett slags kvalitetsmärkning. Det är svårt att tolka listan över offentligt subventionerade trossamfund på annat sätt än att staten går i god för dem. Särskilt som lagen föreskriver att de delar "samhällets" värderingar. Men de åsikter som bokstavstroende kristna och muslimska samfund står för är ofta extrema i en sam- hällelig kontext.

Staten borde förhålla
sig likadant till alla församlingar, oavsett vad de tror på. Det vill säga låta dem sköta sig själva, inom lagens råmärken.
Ekonomin fixar de nog ändå. Det går inte direkt någon nöd på påven, och fromma människor brukar överhuvudtaget vara väldigt givmilda.
Lägg ner det statliga stödet till trossamfunden.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag