Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bryt vårdens onda spiraler – lös krisen

För att lösa vårdkrisen måste politikerna tänka nytt.
Foto: Sara Pettersson

Personal säger upp sig. Sjukhus kan inte nyrekrytera. Politikerna behöver tänka nytt för att lösa krisen i vården.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Krisläget har blivit en vanesak. Det menar sjuksköterskan Andrés Gawlik Lindgren, som intervjuas i Helsingborgs Dagblad. Tillståndet på Helsingborgs lasaretts akutmottagning är kaosartat. Väntetiderna är så långa att vissa patienter åker hem trots att de har blivit rekommenderade läkarundersökning.

Situationen är inte unik. I Malmö har man fått stänga operationssalar eftersom det råder brist på operationssjuksköterskor. På Karolinska universitetssjukhuset i Solna kan patienter med hjärntumör tvingas vänta i flera veckor. Även där saknas specialistsjuksköterskor. Gravida kvinnor fasas över smockfulla BB-avdelningar.


Det hela är en ond spiral. Den stressade arbetsmiljön gör att sjukpersonal säger upp sig. Det leder till personalbrist och ännu högre arbetsbelastning.


Problemet måste angripas från flera håll. Folk måste sluta åka in till akuten för minsta skråma. Primärvården behöver stärkas. Utökade öppettider och fler drop-in-tider på vårdcentralerna kan avlasta akutsjukvården.

En av de största utmaningarna är att anställa personal – och få den att stanna. Sjuksköterskornas ingångslöner har tidigare varit på tapeten.

Men höjda ingångslöner löser inte problemet. I stället bör erfarenhet och kompetens belönas. Det är helt orimligt att en sjuksköterska som varit anställd i flera år endast har någon tusenlapp högre lön än de nybakade kollegerna. För några år sedan slutade ett antal sjuksköterskor vid Akademiska sjukhuset i Uppsala i protest. De nyanställda hade fått högre lön än de som jobbat längre. Det är helt från vettet.


Att få kommer att vidareutbilda sig om det inte lönar sig är inte svårt att räkna ut. Det är orimligt att man ska behöva dra på sig studieskulder för att uppdatera sin kompetens. Här kan staten och landstingen samarbeta. I stället för att sjuksköterskorna ska behöva ta CSN-lån bör landstingen betala ut lön till de som vidareutbildar sig. Ingen ska behöva ta tjänstledigt för, och i värsta fall gå back på, sin vidareutbildning. I stället bör ett system liknande läkarnas specialisttjänstgöring införas i hela landet. Specialistkunskaper måste ge avtryck i plånboken.

Däremot behöver inte all vårdpersonal vara högutbildad. Många sjuksköterskor vittnar om att de gör sådant som andra hade klarat av. Det har, bland annat från fackets sida, funnits en missriktad vilja att höja kompetensen genom att ersätta undersköterskor med sjuksköterskor.

Det är helt feltänkt. Låt kompetenta vårdbiträden och undersköterskor sköta patientnära arbetsuppgifter så att sjuksköterskorna kan pyssla med sådant de har en akademisk utbildning för. Det skulle dessutom vara ännu ett skäl till högre löneanspråk.

Vårdsverige visar symptom på ett krisläge. För att bota problemen måste politikerna tänka nytt. I ett högskatteland måste medborgarna kunna lita på att vården fungerar.Läs också: Eric Erfors: Svik inte vården av cancersjuka


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor